Наказом також дозволено медпрацівнику виписати довідку довільної форми у двох примірниках / фото ua.depositphotos.com

Міністерством охорони здоров'я затверджено наказ "Про забезпечення реєстрації новонароджених в умовах воєнного стану".

Як повідомила прес-служба МОЗ, прийняте рішення дозволяє зареєструвати народження дитини в разі, якщо пологи пройшли за межами закладу охорони здоров'я.

У такому випадку документ про народження дитини у формі медичного свідоцтва про народження (форма 103/о) зможуть видавати медичні працівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого.

Відео дня

У МОЗ пояснили, що факт народження дитини засвідчити зможуть всі медичні працівники, які перебувають у трудових відносинах з ліцензіатами медичної практики, в тому числі й ті, хто надає екстрену медичну допомогу.

"Потім всім постачальникам медичної допомоги рекомендується забезпечити наявність у медичних працівників запасу виданих бланків за формою 103/о. Разом з тим, якщо медичний працівник не зможе видати породіллі медичне свідоцтво про народження (форма 103/о), наказом також дозволено медпрацівнику виписати довідку довільної форми у двох примірниках. Один з яких передається матері, а другий — на зберігання в медустанову", - зазначили в Міністерстві.

Крім того, отримати свідоцтво про народження можна також за особистим зверненням породіллі до закладу охорони здоров'я. При цьому слід мати з собою медичні документи зі спостереження вагітності або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров'я, де містяться медичні записи про вагітність.

Війна проти України:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну і влаштувала в країні справжній колапс. Окупанти не тільки захоплюють військові частини, аеропорти та інші стратегічні об'єкти, а й стріляють по мирних жителях і багатоповерхівках міста.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.