Перехід на літній час 2021 - дата / фото ua.depositphotos.com

Навесні та восени в Україні прийнято переводити стрілки годинників. У перший місяць весни традиційно відбувається перехід на літній час.  

Коли Україна перейде на літній час 2021

Читайте такожВихідні у квітні: коли та скільки будемо відпочивати цього місяцяПереведення стрілок годинників на літній час, як заведено, проходить в останню неділю березня. Затверджено це постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року.

Таким чином, перехід на літній час в Україні у 2021 році відбудеться в ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. Цієї ночі о 3:00 українці повинні перемістити стрілки годинників на одну годину вперед. Відповідно, через переведення годинників час на сон скоротиться на годину.

Відео дня

Чому двічі на рік крутять стрілки годинників

Ідею переведення часу висунув американський політик, дипломат, винахідник Бенжамін Франклін. Зробив він це у 1784 році для ефективнішого використання денного світла.

Нині сезонне переведення годинників обґрунтовують необхідністю подовження світлового дня та економією електричної енергії й ресурсів.

Водночас у 21-му столітті це працює уже не так ефективно й багато країн відмовилися від сезонного переведення годинників.

Переведення годинників в Україні: спроби скасування

Україна вперше почала переводити час на годину вперед влітку 1981 року разом з іншими республіками СРСР.

Коли Україна переведе годинники на літній час 2021 / фото pixabay.com

Однак питання доцільності переведення годинників уже не раз порушувалося й у 2011 році було зроблено спробу його скасувати. Тоді Верховна Рада проголосувала за те, щоб залишити в Україні постійним літній час. Але населенню країни це не сподобалося.

Відколи Європарламент у 2019 році підтримав рішення про скасування переведення годинників, про це знову активно заговорили і в Україні. Так, восени 2020 року у Раді ініціювали законопроект про скасування переведення годинників. На початку березня 2021 року парламент ухвалив його в першому читанні, однак не зміг проголосувати в другому читанні й відправив на доопрацювання.

Як пережити перехід на літній час

Читайте такожТравневі свята 2021: коли та скільки відпочиватимуть українці в третій місяць весниВчені давно дійшли висновку, що сезонне переведення часу вкрай негативно впливає на самопочуття людини. Перехід на літній час, зокрема, часто супроводжується безсонням, проблемами з концентрацією уваги, дратівливістю, занепадом сил, зміною настрою та навіть проблемами з травленням.

Аби полегшити перехід на інший час, варто заздалегідь готувати організм до змін. Так, за тиждень-два до визначеної дати можна почати трішки раніше лягати спати й прокидатися, поступово щоденно "зсуваючи" графік на декілька хвилин.

Звісно ж, обов’язково треба висипатися, інакше занепаду сил не уникнути.

Легкі фізичні навантаження та прогулянки на свіжому повітрі – чудовий засіб від весняної депресії. Також фахівці радять перейти на правильний раціон харчування, тобто не споживати шкідливу їжу та не зловживати алкоголем.

Вас також може зацікавити: