Фонд Притули більш ніж на рік купив космічний супутник для ЗСУ / фото facebook.com/iceye

Після перемовин з Міністерством оборони України і після консультацій у фонді Сергія Притули знайшли рішення куди раціонально витратити кошти з акції "Народний Байрактар". Так, 600 мільйонів гривень, які українці зібрали на купівлю трьох "Байрактарів", пішли на купівлю супутника, а саме - на повний пакет послуг фінського космічного супутника дистанційного зондування Землі компанії ICEYE.

Про це повідомив відомий український ведучий, шоумен та волонтер Сергій Притула у своєму відеозверненні.

За його словами, відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть з оперативним плануванням операцій. 

Відео дня

"Українці, ви – космос. Ми купили супутник. Це не просто один супутник. Він дає нам доступ до бази даних супутникових знімків сузір’я ICEYE і цей доступ викупили більш ніж на рік вперед. Відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. "Бавовни" буде багато", - наголосив Притула.

За словами Притули, на сьогодні ICEYE володіє найбільш розвиненою технологією радарної супутникової зйомки. Цей договір – це серйозний крок у забезпеченні критичних потреб українського уряду у даних спостереження і суттєва допомога ЗСУ.

Про технічні характеристики фонд повідомить згодом.

ICEYE володіє найбільшим у світі сузір’ям SAR супутників, і забезпечує надійні та перевірені рішення у сфері спостереження Землі. На відміну від традиційних супутників для спостереження Землі, невеликі супутники для радарної зйомки від ICEYE можуть формувати високоточні зображення ділянок Землі при денному світлі, вночі та крізь хмари, додали у прес-релізі фонду Притули.

Глава фонду подякував голові Міноборони Олексію Резникову за довіру: "Ми впоралися із завданням, яке ви нам поставили, і чекаємо на нові. Можете сміливо доповісти верховному головнокомандувачу, що супутник – наш".

Також Притула повідомив начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова, що "тепер супутник – в арсеналі вашого відомства".

Покупку Притули підтвердив і продавець. ICEYE пише, однак, що за угодою вони передадуть "усі можливості одного зі своїх супутників, які вже перебувають на орбіті, для використання урядом України над регіоном". Сам апарат експлуатуватиметься компанією.

Компанія-оператор також "більш ніж на рік" надасть ЗСУ доступ до бази даних супутникових знімків всього свого сузір'я супутників.  Роздільна здатність зображень – до 1 метра.

Як писав УНІАН, у червні український шоумен Сергій Притула запустив ініціативу "Народний Байрактар". Всього за три дні українці пожертвували 600 мільйонів гривень. У Baykar знову пообіцяли передати три безпілотники безкоштовно.

Наголошується, що здійснення проекту стало можливим завдяки допомозі українсько-американського бізнесмена Макса Полякова – це допомогло зробити все "тихо, швидко та компетентно".

Довідка УНІАН

Bayraktar TB2 – це ударний оперативно-тактичний безпілотний літальний апарат (БПЛА), який розробляється на території Туреччини. Здатний розганятися до 200 км за годину та підніматися на висоту понад 8 км. Компанія-виробник вирішила передати "пташок" безкоштовно, тому зібрані кошти витратили на супутник.

Проєкт Alpha Centauri розповідає, що супутники групи ICEYE спостерігають Землю в мікрохвильовому діапазоні (SAR) — це дозволяє отримувати знімки поверхні в будь-який час доби і за будь-яких погодних умов. Зазвичай дані оновлюються раз на кілька годин — можна спостерігати за бойовими діями на тактичному рівні. Роздільна здатність фото — 25 сантиметрів на піксель. Україна отримає супутник, який працює на орбіті зі зручним для спостереження нахилом.

Вас також можуть зацікавити новини: