Повісток в Україні побільшає / фото ТСН

Напередодні народні обранці України доповнили статтю 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", де зазначено, хто має право на відстрочку від мобілізації. У своєму YouTube-каналі адвокат Ростислав Кравець розповів, що на сьогодні цей документ ще не підписано президентом.

У цій 23 статті, каже адвокат, зокрема, йдеться про військовозобов'язаних, які мають родичів з інвалідністю: "Які мають дружину чи чоловіка з числа осіб з інвалідністю, тобто це І-ІІІ групи, та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини/чоловіка І чи ІІ групи".

Але нардепи, продовжив Кравець, доповнили вказаний вище абзац з умовами для відстрочки словами: "за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати".

Відео дня

"Уявімо ситуацію, що немає інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати. А якщо є працездатні особи з інвалідністю? Тобто одні особи з інвалідністю утримують інших. Уявімо ситуацію, коли інша особа-член родини проживає за кордоном, на окупованій території чи в Росії", - каже адвокат.

Також, продовжив він, незрозуміло, як діятимуть, наприклад, коли є два брати, у яких хтось з батьків - особа з інвалідністю. За яким принципом обиратимуть, кого мобілізувати?

Рада розширила мобілізаційний перелік

Нагадаємо, 28 червня 2023 року Верховна Рада звузила коло осіб, що зможуть отримати відстрочку від мобілізації. Зміни стосуються чоловіків та синів людей з інвалідністю першої та другої групи. Йдеться поправку до законопроекту №9342.

У чому сенс змін, кого саме вони стосуватимуться та якими будуть негативні наслідки такого кроку, пояснював адвокат Роман Сімутін.

Вас також можуть зацікавити новини: