Уряд готує реформу вищої освіти / фото ua.depositphotos.com

В Україні в рамках реформи вищої освіти запроваджують модель державних грантів для студентів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання. Про це повідомив у Telegram український прем’єр Денис Шмигаль.

"Цьогоріч плануємо запустити масштабну реформу вищої освіти. Зараз є навчання "на бюджеті" і за контрактом. Ми пропонуємо змінити такий підхід, аби охопити державною підтримкою якнайбільше студентів. Сьогодні ухвалюємо законопроєкт, який передбачає, що у майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання", - зазначив він. 

Шмигаль зауважив, що державне замовлення - це повністю безоплатне навчання студента за бюджетні кошти.

Відео дня

"Одночасно ми запроваджуємо модель державних грантів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання. Зараз 60% студентів навчається на контракті. Наша мета - щоб навпаки, понад 60% студентів отримували різні види державної підтримки", - написав він.

Освітня реформа в Україні: останні новини

Як повідомляв УНІАН, у жовтні глава Мінцифри Михайло Федоров розповів про плани держави щодо зміни процесу здобуття вищої освіти. За його словами, тепер студенти зможуть обирати, скільки навчатися, а також змінювати спеціальність. Крім того, контрактники матимуть змогу регулювати терміни свого навчання. 

Замість вечірнього та заочного навчань введуть дистанційне. Федоров називає "заочку" "радянським рудиментом освіти". 

Вас також можуть зацікавити новини: