В Одесі сьогодні відбудуться заходи з нагоди річниці трагедії 2 травня / Нацполіція

В Одесі правоохоронці взяли під охорону Куликове поле і Соборну площу, де сьогодні проходять заходи, присвячені річниці масових заворушень 2014 року.

Як повідомили в Головному управлінні Національної поліції в Одеській області, територію перевірили вибухотехніки на наявність небезпечних предметів. Зокрема, зброї та боєприпасів. У перевірці задіяні кінологи з собаками.

Читайте такожВ Одесі оперативники вилучили у криміналітету арсенал гвинтівок, карабінів і кулеметів (фото)

Відео дня

На Куликовому полі з боку Італійського бульвару та на перетині вулиць канатної та Пироговської встановили фільтраційні пункти. Навколо обох площ обмежено рух транспорту.

"Весь комплекс превентивних дій, що проводять правоохоронці, обумовлений необхідністю не допустити порушень громадського порядку та загрози безпеці людей під час заходів з нагоди вшанування пам'яті загиблих 2 травня 2014 року, які незабаром почнуться в центральній частині міста», - сказано в повідомленні.

Нацполіція

Як повідомляв УНІАН, проукраїнські активісти в день річниці масових заворушень 2014 року планують в центрі Одеси провести марш. У центрі міста та на Куликовому полі вже традиційно покладають квіти.

Сьогодні, 2 травня, безпеку в місті здійснюють понад 2,5 тис.правоохоронців.

Події 2 травня в Одесі

  • 2 травня 2014 року проукраїнські активісти мали намір провести марш «за єдність України». Вони хотіли пройти від Соборної площі до парку ім. Тараса Шевченка, де тоді проходив футбольний матч. Але їм завадили представники Антимайдану, колона яких перегородила рух учасникам маршу.
  • В результаті почалися масові заворушення за участю проросійських і проукраїнських активістів. 
  • Почалися сутички в центрі міста (на Грецькій площі), де були застрелені кілька людей, зокрема, проукраїнські активісти. Потім прихильники незалежності України прийшли на Куликове поле, на якому розташовувалося наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок - через пожежу (вогонь, дим, падіння з вікон палаючої будівлі) загинули 42 людини.
  • Всього в подіях 2 травня 2014 року загинуло 48 осіб, постраждали понад 200.