REUTERS

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні представить аналітичну довідку "Відповідальність за вбивства і насильницькі смерті 2 травня 2014 в Одесі".

Читайте такожРічниця трагедії 2 травня: на в'їзд до Одеси запроваджено контроль

Довідку представить голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

Відео дня

Довідка містить короткий огляд подій, що сталися в Одесі 2 травня 2014 р. В результаті зіткнень в центрі міста між групами, які довідка називає "прихильниками єдності" і "прихильниками федералізму", 6 осіб з обох груп отримали смертельні вогнепальні поранення. В той же день, 42 особи (34 чоловіка, 7 жінок і одна дитина) загинули після того, як заворушення продовжилися вже на Куликовому полі, а в Будинку профспілок спалахнула пожежа", - повідомляє прес-служба Місії.

Аналітична довідка надає детальний аналіз розслідувань і кримінальних переслідувань щодо різних категорій правопорушників, які мали стосунок до вбивства і насильницької смерті 48 осіб 2 травня 2014 року в Одесі. Документ містить огляд зіткнень і актів вбивства в центрі міста, розглядає дії груп, між якими відбувалися зіткнення, що призвели до пожежі в Будинку профспілок, а також дії Державної служби з надзвичайних ситуацій. Крім того, довідка аналізує розслідування дій працівників міліції під час обох епізодів.

Як повідомляв УНІАН, 2 травня в Одесі обмежать доступ на Куликове поле і Соборну площу через заходи, пов'язаних з річницею масових заворушень 2 травня 2014 року. По периметру зазначених місць будуть перебувати працівники поліції. Вхід до місць проведення заходів буде здійснюватися тільки через фільтраційні пункти.

Довідка УНІАН. 2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участю проросійських і проукраїнських активістів загинули 48 людей, постраждали понад 200. Почалися сутички в центрі міста, де були застрелені кілька людей. Потім проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, на якому розташовувалося наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок, в якій також загинули люди.