СБУ може стати українською ФСБ, вважають правозахисники / ілюстративне фото facebook.com/SecurSerUkraine

Службу безпеки України хочуть перетворити на українську Федеральну службу безпеки.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку на прес-конференції висловили правозахисники та представники інтернет-провайдерів.

Зокрема директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров зазначив, що законопроект №3196-Д про Службу безпеки по суті пропонує надати СБУ необмежені повноваження в частині доступу до приватної інформації.

Відео дня

Захаров висловив подив, що законопроект підтримують західні союзники України, зокрема Сполучені Штати.

"Цей законопроект не має права на існування. Він означає делегітимізацію прав людини, правозахисної діяльності. Найбільша його вада – значне розширення повноважень СБУ. Насамперед це стосується контррозвідки. Вона буде виведена з-під дії закону про оперативно-розшукову діяльність, СБУ отримає нечувані повноваження, якими буде користуватися на свій розсуд. Оскаржити дії спецслужби у суді буде практично неможливо, зокрема внаслідок таємного характеру контррозвідувальних заходів. А підстави для таких заходів цей законопроект надає безмежні", – сказав Захаров.

Читайте такожЗеленський: СБУ не буде "кошмарити" бізнесВін пояснив, що за цим законопроектом суд надає дозвіл на контррозвідувальні заходи невідкладно впродовж 6 годин, і відмовити у наданні такого дозволу суддя може лише за умови порушення територіальної підсудності цих заходів, тобто майже ніколи.

Також він додав, що СБУ, попри обіцянки, не відмовиться від контролю за економічною діяльністю: розслідування корупційних та економічних злочинів передбачається в рамках контррозвідувальної діяльності.

"В цьому законопроекті стільки вад, що виправити їх не є можливим. Його треба відкинути і готувати інший. Я хочу звернутись до народних депутатів – подивіться на Росію, що з нею сталося, коли підполковник КДБ захопив владу, і що відбулося з країною, коли кадебісти прийшли до влади. Цим законопроектом ви підготували основу для того, щоб це було в нас?" – запитав Захаров.

Своєю чергою виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко зазначив, що законопроект має нечітку, розмиту термінологію, яка дозволятиме зловживати повноваженнями Службі безпеки.

Виконавчий директор Українського інституту з прав людини Євген Нецвєтаєв зазначив, що ч. 5 ст. 13 цього законопроекту передбачає таку процедуру, як отримання носіїв інформації у фізичних осіб за згодою цих осіб, або ж за судовим рішенням, якщо законом це передбачено. Але на сьогодні в законодавстві відсутній механізм та порядок отримання такої інформації, що призведе до зловживань у цій процедурі.

Член правління Інтернет-асоціації України Максим Турьєв звернув увагу на те, що цей законопроект дає необмежені можливості Службі безпеки порушувати цифрову приватність людини. "Він встановлює право СБУ цензурувати інформацію в мережі. Якщо зараз інтернет цензурує РНБО своїми рішеннями сумнівної юридичної якості, то пропонується надати СБУ право втручатися у контент, що перетворить Службу безпеки на український аналог російського Роскомнадзору.

Ним операторів зв’язку зобов'яжуть за власний рахунок встановити обладнання СБУ, яке дозволить спеслужбістам без жодного відома провайдера збирати відомості, переписки, прослуховувати телефони користувачів. Також це обладнання втручатиметься в трафік. В будь-який момент працівник СБУ зможе заблокувати той чи інший сайт, і навіть заблокувати вам доступ до вашої сторінки у Фейсбук.

"Така система вже є в російському ФСБ, і щось подібне може бути в Україні", – переконаний Турьєв.

Думку Турьєва підтримав юрист Лабораторії цифрової безпеки Максим Дворовий. Він наголосив, що на перший погляд, заблокувати будь-який сайт можна буде лише за рішенням суду, але якщо подивитися на підстави для такого блокування, то ми побачимо, що це коло достатньо широке і нечітке, що дає можливості для зловживань з боку спецслужби.

"Фактично СБУ отримає доступ до всіх реєстрів, до всіх державних і приватних баз даних, з’явиться такий неймовірний для зловживань інструмент, як інформаційні запити СБУ, на які будь-хто буде змушений надавати будь-яку інформацію. І дуже обмежений перелік ситуацій, коли можна буде відмовити СБУ, тобто будь-яка наша приватна інформація може опинитись в руках СБУ", – сказав Дворовий.

Експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський зазначив, що даний законопроект суттєво обмежує право особи на захист від кримінального переслідування та занадто широко тлумачить підстави, за яких СБУ може втручатися в приватне та господарське життя суб’єктів.

"За інформаційним запитом СБУ у рамках контррозвідувальної діяльності ви будете змушені розповісти практично все, чи це стосується приватного життя, чи діяльності політичних партій і громадських організацій. Вони отримають безконтрольний доступ до всіх операторів телекомунікацій без жодної санкції суду і без відома самого оператора. Також вводиться новий юридичний термін "контррозвідувальна діяльність поза межами оперативно-розшукових дій". Це означатиме, що прослуховування, обшуки, стеження за вами можуть встановити без санкції суду, якщо в СБУ вважатимуть, що ваша діяльність загрожує безпеці країни", – зазначив він.

При цьому, за словами Яворського, загрози трактуються дуже широко – інформаційна, економічна, створення дестабілізаційної ситуації, дискредитація органів влади.

"Тобто до вас можуть застосувати весь набір кримінальних заходів, якщо в СБУ вирішать, що ви дискредитуєте владу", – сказав Яворський, додавши, що в такому випадку людина навіть не зможе скористатися допомогою адвоката, тому що де-юре її ні в чому не звинувачують. І ще людина буде позбавлена права навіть повідомити про подібну ситуацію, оскільки контррозвідувальна діяльність є засекреченою, тобто сказати комусь, що до мене приходили з СБУ, людина не матиме права.

Підсумовуючи, він наголосив на ще одному нюансі – вводиться таке поняття, як контррозвідувальна співбесіда, яку повинні будуть проходити всі, хто претендує на адміністративні посади з доступом до державної таємниці в державних органах влади.

"Тобто, якщо ви не пройдете цю співбесіду – вас просто звільнять. При цьому в законі немає жодного критерію, за яким можна було б визначити вимоги до особи, з якою цю співбесіду проводять, тобто під загрозу звільнення потрапляють всі судді на адміністративних посадах, всі прокурори на адмінпосадах, всі ключові керівники в НАБУ, в ДБР, тобто всі ці органи ставляться в залежність від СБУ. І натомість СБУ позбавляється будь-якого контролю за своєю діяльністю", – сказав Яворський.

Нагадаємо, 28 січня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до закону "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ (№3196-д).