Екс-начальник "Беркуту" Києва Сергій Кусюк вже кілька разів розганяв мітинги в Москві / фото Дождь

Слідчі Державного бюро розслідувань здійснюватимуть спеціальне досудове розслідування стосовно колишнього командира роти спеціального призначення полку "Беркут", підпорядкованого ГУ МВС України в м. Києві Сергія Кусюка.

Як повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора України, відповідне клопотання задовольнив Печерський районний суд Києва.

"Екс-беркутівець" підозрюється у скоєнні 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській у м. Києві за змовою з іншими правоохоронцями умисних вбивств 48 осіб та замахів на умисні вбивства 80 осіб, терористичного акту та інших злочинів (ч. 3 ст. 365, ст. 340, ч. 3 ст. 258, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 262 КК України).

Відео дня

"Рішення суду надає можливість провести спеціальне досудове розслідування (in absentia) щодо підозрюваного, який переховується від органів слідства, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та який оголошений у міжнародний розшук, а також звернутися до суду з обвинувальним актом", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожЕкс-беркутівці Аброськін і Зінченко після обміну дали коментар російському телеканалу

Також Печерський райсуд заочно взяв під варту екс-директора Департаменту матеріального забезпечення МВС України у справі про постачання з Російської Федерації спеціальних засобів та їх подальшого використання під час подій 18-20 лютого 2014 року в центрі Києва.

Екс-посадовець МВС підозрюється у розтраті майна в особливо великих розмірах, перевищенні службових повноважень та незаконному перешкоджанні проведенню зборів і мітингів ( ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 365, ст. 340 КК України).

За даними слідства, директор департаменту матеріального забезпечення причетний до постачання з Росії в січні 2014 року спецзасобів за відсутності запитів, передбачених Угодою про співробітництво між міністерствами обох держав та розтрати грошових коштів за їх митне оформлення, чим спричинено шкоду інтересам МВС України.

"Рішення суду про взяття експосадовця під варту надає право стороні обвинувачення розпочати стосовно нього процедуру екстрадиції. Також прокурори звертатимуться до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia)", - додали в прокуратурі.

Революція Гідності в Україні

  • 22 червня Печерський районний суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому командиру полку міліції особливого призначення "Беркут" Кусюку.
  • Кусюк, за неофіційними даними, наразі служить у російській поліції у Москві, зокрема, він потрапив на камери російського телеканалу 12 червня 2017 року під час розгону демонстрації у російській столиці. Також Кусюка бачили на розгоні ще однієї акції у Москві 3 серпня 2019 року.
  • У цьому кримінальному провадженні розслідуються обставини перевищення влади та службових повноважень колишнім президентом України Віктором Януковичем та працівниками правоохоронних органів, перевищення влади рядом колишніх високопосадовців з метою перешкоджання проведенню зборів і мітингів, що призвело до масових жертв серед мітингувальників та терористичного акту
  • 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності у Києві стався наймасовіший розстріл протестувальників за часи Майдану.
  • За даними МОЗ, 18-20 лютого загинули 82 людини (71 учасник Майдану та 11 силовиків), постраждали понад 600 осіб.
  • За даними місії ООН, у ті дні померли 98 осіб (84 протестувальників, 13 силовиків і один випадковий чоловік).
  • Активісти "Небесної сотні" говорять про 107 загиблих осіб.