Стерненка ознайомили з матеріалами кримінального провадження / Фото facebook.com/sternenko

Громадському активісту Сергію Стерненку не вручали підозру, його викликали на допит в Головне слідче управління Служби безпеки України для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістам після того, як вийшов з будівлі ГСУ СБУ.

Читайте такожПід столичним СБУ активісти запалили фаєри на підтримку Стерненка (відео)

Відео дня

За словами Стерненка, його тричі викликали повістками, щоб ознайомити його з матеріалами провадження. "Насправді, я переконаний, що плани у них були зовсім інші, адже для ознайомлення з матеріалами справи ніхто ніколи не викликає повістками", - сказав він.

Крім того, Стерненко прокоментував офіційну заяву СБУ щодо його допиту: "Мене дивує, що СБУ не помічала тиску Авакова, тиску Венедіктової, тиску партії Медведчука, а коли ми сьогодні сюди прийшли, щоби сказати, що ми маємо право на самозахист, вони вже говорять про тиск і про вбиту людину, порушуючи принцип презумпції невинуватості".

Сергій Стерненко вийшов із будівлі СБУ / Фото: УНІАН

Він висловив упевненість, що першочергово у слідчих були плани повідомити йому про підозру в убивстві чоловіка, який напав на нього у 2018 році, Івана Кузнєцова за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу, проте розголос та підтримка громадськості не дозволити це зробити, і "саме завдяки цьому вони вирішили сьогодні не порушувати закон".

Також Стерненко заявив, що найближчими днями він та його адвокати на прес-конференції повідомлять подробиці справ, яких, за словами активіста, є дві: в одній він фігурує як свідок (справа про вбивство Кузнєцова – УНІАН), а в іншій як потерпілий (справа про замах на Стерненка, яка розслідується СБУ як хуліганство – УНІАН).

Окрім того, сьогоднішню заяву СБУ прокоментували адвокати Стерненка. Вони вважають її упередженою, оскільки у цій заяві СБУ говорить про Кузнєцова як убитого, але існує різниця між убивством, яке є кримінальним злочином, і правомірним позбавленням життя особи, що не є злочином.

Сам же Стерненко впевнений, що справа проти нього має бути закрита на підставі ч. 5 ст. 36 Кримінального кодексу, яка дозволяє громадянам захищати своє життя і здоров'я у випадку нападу групи осіб або нападу зі зброєю, або нападу з проникненням у житло. "Саме ця стаття була моєю зброєю, коли я захищав своє життя та здоров'я", - сказав Стерненко.

Як повідомляв УНІАН, 2018 року на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує напади зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

Читайте такожПідозра нападникам на Стерненка виглядає як "фейк від СБУ чи спроба відмазати" їх - адвокат

9 жовтня 2019 року Генеральна прокуратура направила до Головного слідчого управління СБУ кримінальні провадження щодо нападів на Стерненка.

Генпрокуратура здійснює процесуальне керівництво у трьох кримінальних провадженнях щодо нападів на Стерненка, ще в одному обвинувальний акт щодо підозрюваного нападника спрямовано до суду.

В одному з проваджень розслідується напад на активіста і завдання йому тілесних ушкоджень двома особами. В іншому кримінальному провадженні розслідується вбивство одного з нападників і завдання іншому тілесних ушкоджень. У кримінальному провадженні за фактом завдання активісту легких тілесних ушкоджень і пошкодження його майна також триває досудове розслідування.

Стерненко впевнений, що справа проти нього має бути закрита / Фото: УНІАН

Водночас за фактом завдання Стерненку тілесних ушкоджень за допомогою вогнепальної зброї досудове розслідування завершено, обвинувальний акт за фактом замаху на умисне вбивство спрямовано до Приморського райсуду Одеси.

Разом з тим, СБУ відкрила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, - Кузнецова.

7 квітня 2020 року генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що підозра Стерненку за фактом смертельного поранення нападника буде пред’явлена в будь-якому разі.