Стерненко розповів, навіщо його викликали до СБУ (фото)

Активіст переконаний, що сьогодні завдяки розголосу йому не наважилися вручити підозру у вбивстві.

Громадському активісту Сергію Стерненку не вручали підозру, його викликали на допит в Головне слідче управління Служби безпеки України для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістам після того, як вийшов з будівлі ГСУ СБУ.

Читайте такожПід столичним СБУ активісти запалили фаєри на підтримку Стерненка (відео)

За словами Стерненка, його тричі викликали повістками, щоб ознайомити його з матеріалами провадження. "Насправді, я переконаний, що плани у них були зовсім інші, адже для ознайомлення з матеріалами справи ніхто ніколи не викликає повістками", - сказав він.

Крім того, Стерненко прокоментував офіційну заяву СБУ щодо його допиту: "Мене дивує, що СБУ не помічала тиску Авакова, тиску Венедіктової, тиску партії Медведчука, а коли ми сьогодні сюди прийшли, щоби сказати, що ми маємо право на самозахист, вони вже говорять про тиск і про вбиту людину, порушуючи принцип презумпції невинуватості".

Він висловив упевненість, що першочергово у слідчих були плани повідомити йому про підозру в убивстві чоловіка, який напав на нього у 2018 році, Івана Кузнєцова за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу, проте розголос та підтримка громадськості не дозволити це зробити, і "саме завдяки цьому вони вирішили сьогодні не порушувати закон".

Також Стерненко заявив, що найближчими днями він та його адвокати на прес-конференції повідомлять подробиці справ, яких, за словами активіста, є дві: в одній він фігурує як свідок (справа про вбивство Кузнєцова – УНІАН), а в іншій як потерпілий (справа про замах на Стерненка, яка розслідується СБУ як хуліганство – УНІАН).

Окрім того, сьогоднішню заяву СБУ прокоментували адвокати Стерненка. Вони вважають її упередженою, оскільки у цій заяві СБУ говорить про Кузнєцова як убитого, але існує різниця між убивством, яке є кримінальним злочином, і правомірним позбавленням життя особи, що не є злочином.

Сам же Стерненко впевнений, що справа проти нього має бути закрита на підставі ч. 5 ст. 36 Кримінального кодексу, яка дозволяє громадянам захищати своє життя і здоров'я у випадку нападу групи осіб або нападу зі зброєю, або нападу з проникненням у житло. "Саме ця стаття була моєю зброєю, коли я захищав своє життя та здоров'я", - сказав Стерненко.

Як повідомляв УНІАН, 2018 року на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує напади зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

Читайте такожПідозра нападникам на Стерненка виглядає як "фейк від СБУ чи спроба відмазати" їх - адвокат

9 жовтня 2019 року Генеральна прокуратура направила до Головного слідчого управління СБУ кримінальні провадження щодо нападів на Стерненка.

Генпрокуратура здійснює процесуальне керівництво у трьох кримінальних провадженнях щодо нападів на Стерненка, ще в одному обвинувальний акт щодо підозрюваного нападника спрямовано до суду.

В одному з проваджень розслідується напад на активіста і завдання йому тілесних ушкоджень двома особами. В іншому кримінальному провадженні розслідується вбивство одного з нападників і завдання іншому тілесних ушкоджень. У кримінальному провадженні за фактом завдання активісту легких тілесних ушкоджень і пошкодження його майна також триває досудове розслідування.

Водночас за фактом завдання Стерненку тілесних ушкоджень за допомогою вогнепальної зброї досудове розслідування завершено, обвинувальний акт за фактом замаху на умисне вбивство спрямовано до Приморського райсуду Одеси.

Разом з тим, СБУ відкрила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, - Кузнецова.

7 квітня 2020 року генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що підозра Стерненку за фактом смертельного поранення нападника буде пред’явлена в будь-якому разі.