Фото: Олег Богачук "Цензор.НЕТ"

Громадський активіст Сергій Стерненко прийшов на допит до Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Як передає кореспондент УНІАН, підтримати Стерненка біля будівлі ГСУ СБУ зібралися декілька сотень громадян. Деякі активісти скандували: «Аваков – чорт!».

Також на місці дуже багато поліції та спецпризначенців ТОР, стоять поліцейські автомобілі - як легкові, так і мікроавтобуси для перевезення затриманих.

Фото: Олег Богачук "Цензор.НЕТ"

Перед допитом Стерненко заявив: «Я не знаю, чи вийду я зараз з цієї будівлі, але я знаю точно, що ми з вами зможемо захистити своє право на самозахист. Я знаю точно, що за цим, що тут відбувається, дуже пильно слідкують в Офісі президента і генерального прокурора».

Читайте такожАктивіст Стерненко заявив про виклик до СБУ для отримання підозри

Активіст заявив, що не знає, у якій саме справі його викликали на допит і в якому статусі. Водночас він вважає, що тиск на нього обумовлений тим, «що до нападів на нього причетні одеські поліцейські, а по-друге, ті люди, які сьогодні керують країною, а саме Арсен Аваков, Ірина Венедіктова, вони не дуже хочуть, щоб українці мали право захищати своє життя та здоров'я від нападів. Їм треба, щоб ми були нацією рабів».

Фото: Олег Богачук "Цензор.НЕТ"

Також він прокоментував третій напад, який у СБУ класифікували як хуліганство, а не як спробу замовного вбивства. «Я думаю, що така кваліфікація зроблена, щоб не шукати в подальшому замовників, співучасників, організатора цього нападу Олександра Подобєдова, раніше судимого, і якого за два роки після нападу ніхто навіть не допитав», - сказав Стерненко.

Фото: Олег Богачук "Цензор.НЕТ"
Фото: Олег Богачук "Цензор.НЕТ"

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році на громадського активіста Стерненко було скоєно три напади. Він пов'язує напад зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

9 жовтня 2020 року Генпрокуратура направила в Головне слідче управління СБУ кримінальні провадження за нападів на Стерненко.

Генпрокуратура здійснює процесуальне керівництво у трьох кримінальних провадженнях щодо нападів на Стерненко, ще в одному обвинувальний акт стосовно підозрюваного нападника направлено до суду.

Читайте такожПідозра нападникам на Стерненка виглядає як "фейк від СБУ чи спроба відмазати" їх - адвокат

Так, в одному з виробництв розслідується напад на активіста та нанесення йому тілесних ушкоджень двома особами. В іншому кримінальному провадженні розслідується вбивство одного з нападників і заподіяння іншому тілесних ушкоджень. У кримінальному провадженні за фактом нанесення активісту легких тілесних ушкоджень та пошкодження його майна також триває досудове розслідування.

У той же час за фактом нанесення Стерненко тілесних ушкоджень за допомогою вогнепальної зброї досудове розслідування завершено, обвинувальний акт за фактом замаху на умисне вбивство направлено до Приморського райсуду Одеси.

Разом з тим СБУ порушила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, Івана Кузнєцова.

7 квітня 2020 року генеральний прокурор Венедіктова Ірина заявила, що підозра Стерненко за фактом смертельного поранення нападника буде пред'явлено в будь-якому випадку.

14 травня Стерненко заявив, що його викликали в СБУ на 18 травня о 9:00 для вручення повідомлення про підозру.