Суд Одеси не дав перейменувати проспект Небесної Сотні на маршала Жукова

Перейменування проспекту було передвиборчою обіцянкою Труханова.

Одеський окружний адміністративний суд не дозволив повернути проспекту Небесної Сотні стару назву імені маршала Жукова.

Про це у Facebook повідомила місцева депутатка від "Європейської солідарності" Жанна Мандриченко.

Йдеться про скасування суддями розпорядження Труханова №793 від 14.09.2020 року "Про скликання громадських слухань щодо обговорення питань про повернення деяким об’єктам топоніміки у місті Одеси попередніх назв".

Зокрема – перейменування проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі, яким хотіли повернути попередні назви.

Читайте такожКулеба прокоментував "евакуацію" Росією українців з АфганістануПерейменування проспекту Небесної Сотні на проспект Маршала Жукова було передвиборчою обіцянкою Труханова.

Водночас у Харкові 17 червня вже вчетверте перейменували проспект Петра Григоренка на маршала Жукова усупереч законодавству.

Заборона комунізму в Україні

У травні 2015 року в Україні розпочалась декомунізація – процес позбавлення від радянської ідеології. У рамках закону під забороною опинилася вся радянська символіка, а населені пункти, названі на честь "червоних" діячів, були перейменовані.

У липні 2019 року КСУ підтвердив конституційність закону. Тоді автори рішення наголосили на тотожності комуністичного й нацистського режимів, оскільки обидва заперечували існування незалежної України та переслідували її прихильників.

"Червону зірку, перехрещені серп і молот та інші символи комуністичного режиму кілька десятиліть поспіль широко використовували антиукраїнські сили для поширення атмосфери страху, ненависті та агресії, для заперечення права Українського народу на власну незалежну державу", – йшлося у документі рішення.