В Україні майже 3% опитаних переважно позитивно ставляться до Олександра Лукашенка, дізналися соціологи / фото getty images

Понад 80% опитаних українців вважають, що Білорусь є стороною, яка воює проти України.

До цієї країни цілком позитивно ставляться понад 3% респондентів, про це йдеться у прес-релізі за результатами опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова.

"Переважна більшість респондентів (80,6%) вважають, що Білорусь є стороною війни, яка воює проти України. Протилежної думки дотримуються 7,5% опитаних", - йдеться у прес-релізі за результатами опитування.

Відео дня

Зауважується, що загалом українське суспільство демонструє негативне ставлення до Білорусі.

"Понад 80% респондентів ставляться до Білорусі негативно (56,3% - цілком негативно, 24,4% - переважно негативно). Позитивне ставлення до Білорусі висловили 12,4% опитаних (3,1% - цілком позитивне, 9,3% - переважно позитивне)", - зазначили соціологи.

Ще негативніше громадяни України ставляться до самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Понад 90% респондентів ставляться до Олександра Лукашенка негативно (76,3% - цілком негативно, 15,9% - переважно негативно). Позитивно до Олександра Лукашенка ставляться 3,3% опитаних (0,5% - цілком позитивно, а 2,8% - переважно позитивно)", - йдеться у результатах дослідження.

Крім того, дві третини опитаних повністю (46,7%) або скоріше (22,5%) підтримують повний розрив усіх відносин України з Білоруссю після перемоги України. Зовсім не підтримують повний розрив усіх відносин України з Білоруссю 5,4% опитаних, скоріше не підтримують - 11,2%.

В Україні майже 3% опитаних переважно позитивно ставляться до Олександра Лукашенка, дізналися соціологи / інфографіка УНІАН

Участь Білорусі у війні проти України - що треба знати

Влада Білорусі дозволила росіянам вдертися в Україну з білоруської території. З Білорусі також багато разів обстрілювали українську землю. Крім того, у цій країні проходять навчання російські мобілізовані.

Наприкінці листопада минулого року у Генеральному штабі Збройних сил України повідомляли, що у війні проти нашої держави були готові взяти участь приблизно 10-15 тисяч білоруських силовиків.

Довідка. Опитування було проведене з 22 лютого по 1 березня 2023 року методом face-to-face в усіх контрольованих урядом областях України та Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях - лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю та типом поселення).

Опитано 2 тис. 20 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Вас також можуть зацікавити новини: