false

Об'єднана єврейська община України направила звернення до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням посилити безпеку в Умані в зв'язку з паломництвом брацлавських хасидів, яке відбудеться невдовзі.

Звернення ОЄОУ послідувало після того, як на сайті Кабінету міністрів України було оприлюднено спільну заяву урядів України та Ізраїлю, в якому йдеться про те, що паломництво дозволено.

Відео дня

Від імені Об'єднаної єврейської общини України - найбільшої всеукраїнської єврейської організації, в складі якої 137 єврейських общин і організацій України, прошу:

Вжити всіх можливих заходів для забезпечення безпеки паломників, які будуть перебувати на святкуванні Рош а-Шана в Умань Черкаської області. В першу чергу, прошу збільшити кількість особового складу в м. Умань Черкаської області для забезпечення належної безпеки брацлавських хасидів.

Посилити контроль за дотриманням норм карантину під час паломництва.

Пам'ятаючи ситуацію з масовими заворушеннями 19 і 20 лютого 2020 року в селищі Нові Санжари Полтавської області, яка виникла в зв'язку зі стурбованістю місцевої громади з приводу поширення коронавірусної інфекції, це питання має великий резонанс в єврейській спільноті. Тому ОЄОУ стурбовано ставиться до можливої ескалації конфлікту і насильницьких дій щодо хасидів.

Міхаель Ткач, керівник ОЄОУ

Нагадаємо, попри те, що паломництво брацлавських хасидів в Україну дозволили, уряди України та Ізраїлю закликали паломників утриматися від нього через серйозну епідеміологічну ситуацію.