В Україні хочуть відмовитися від старих паспортів з інформацією російською мовою

Мовний омбудсмен просить Верховну Раду уніфікувати паспортні документи, аби вони не містили інформацію російською мовою.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь просить Верховну Раду усунути паспорти старого зразка з інформацією про громадян російською мовою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-брифінгу повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"Ми просимо внести зміни про положення про паспорт громадянина України, якими передбачити, що паспорт складається державною мовою згідно з ч.1 ст.8 мовного закону", - сказав Кремінь.

Він нагадав, що станом на зараз в Україні одночасно існують два бланки паспортів: паспорти старого зразка в синій обкладинці (у цих документах інформація про громадянина, прописку та місце видачі документа записані як державною, так і не державною мовою) та біометричні паспорти.

"Ми наполягаємо на уніфікації та приведенні у відповідність до мовного закону цієї парадигми", - заявив Кремінь.

Паспорти в Україні - новини

Як повідомляв УНІАН, 28 жовтня 2022 року уряд ухвалив постанову щодо спрощення порядку оформлення паспортних документів під час воєнного стану. Розширено коло свідків, які беруть участь у процедурі встановлення особи під час отримання паспорта після досягнення 18 років.

Також Кабмін врегулював питання використання документів, що засвідчують особу, термін дії яких закінчився у період воєнного стану. Такі документи будуть дійсними та підлягатимуть обов'язковому обміну протягом 30 днів із моменту скасування в Україні воєнного стану.

Вас також можуть зацікавити новини: