В Україні перепис населення будуть проводити раз на 10 років

Відповідним законом передбачається осучаснення збору статистичної інформації.

Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до деяких законів України щодо державної статистичної діяльності (№5108).

За це рішення проголосували 237 депутатів.

Законом встановлюється, що метою проведення Перепису населення є отримання достовірних, об'єктивних та цілісних даних щодо населення країни в цілому та по кожній адміністративно-територіальній одиниці, зокрема для інформаційного забезпечення управління та прогнозування соціально-економічного розвитку, а також розроблення та реалізації державної політики з питань народонаселення в інтересах економічного добробуту та прав людини.

Перепис населення проводиться не менш як один раз на 10 років.

Підставою для проведення Перепису населення є рішення уряду, яке ухвалюється не пізніше ніж за три роки до початку та передбачає проведення відповідної інформаційно-роз'яснювальної роботи. Строк проведення Перепису населення встановлюється урядом.

До програми Перепису населення в обов'язковому порядку включаються запитання, що стосуються, зокрема складу та родинних стосунків членів домогосподарства, етнічного походження, мовних ознак та громадянства.

Встановлюється, що перепис населення здійснюється такими методами: обхід житлових будинків тимчасовим переписним персоналом і заповненням ним переписної документації в електронній або паперовій формі; отримання письмових (усних) відповідей респондентів на запитання, зокрема шляхом заповнення респондентами переписної документації в електронній формі за допомогою спеціального програмного забезпечення.

Також це може бути заповнення переписної документації переписним персоналом під час відвідування респондентами переписних дільниць; використання основних первинних (персональних) даних, збирання яких здійснюється у процесі проведення Перепису населення, з національних електронних інформаційних ресурсів.

Закон набирає чинності з 1 вересня 2022 року.

Як повідомляв УНІАН, у Кабміні попередили про нову хвилю переміщень українців зі сходу на захід та назвали причину.