В Україні запрацювала комісія із відбору кандидатів в судді ЄСПЛ / фото REUTERS

Конкурсна комісія із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України оголосила про початок прийому документів для участі в конкурсі.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, приймання документів здійснюватиметься з 1 березня до 30 березня 2021 року (включно).

На засіданні комісії сьогодні було обрано голову конкурсної комісії – ним став професор кафедри міжнародного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олександр Сердюк.

Відео дня

Також конкурсна комісія затвердила текст оголошення про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України.

Документи подаються до конкурсної комісії поштою або особисто за адресою: 01220, м. Київ, вул. Банкова, 11, Офіс президента України.

Наступне засідання конкурсної комісії заплановане на 5 квітня 2021 року.

Читайте такожРішення ЄСПЛ по Євромайдану: "Тітушки", знищення доказів та спланована жорстокість

Обрання судді в ЄСПЛ від України: що передувало

19 лютого Зеленський підписав указ «Про конкурс із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України».

Згідно з документом, за результатами співбесіди та з урахуванням результатів тестування конкурсна комісія шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів від її складу визначає трьох кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

Про результати конкурсу голова конкурсної комісії інформує президента України та подає список відібраних кандидатів до Міністерства закордонних справ для його подальшого внесення в установленому порядку до Ради Європи.