Юрист пояснила, як розв'язати поширену проблему з відстрочкою від мобілізації

За словами експерта, проблеми виникають при зверненні до військкомату.

Громадяни України, які мають право на відстрочку від мобілізації, стикаються із рядом проблем та перешкод, що створюють військкомати. Мова йде про військовозобов'язаних, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи.

Про це розповіла адвокат Анастасія Іванченко.

Вона поділилася, що в її практиці є випадки, коли військкомати:

  • взагалі відмовлялися приймати у призовника заяву з документами, що підтверджують його право на відстрочку (мотивували це тим, що нібито призовник хоче їх "підставити");
  • приймали документи, але відмовлялись ставити відмітку про прийняття документів;
  • приймали документи, але відмовлялись видавати довідку (притому, що така довідка була складена, однак на руки відмовлялись видавати);
  • вимагали надати інші непотрібні документи (такі як довідка про здійснення догляду за особою, що має інвалідність; довідку про компенсацію грошових коштів чи рішення про встановлення опіки над недієздатною особою).

Юрист наголосила, що нерідко військкомати просто ігнорують наявність підстави отримати відстрочку, називаючи її "неважливою".

"І в такому випадку, навіть юридично обізнаний зі своїми правами громадянин, розгублюється. Адже у нього таке право є, однак військкомат поводить себе свавільно. І здавалось би, що через таку поведінку працівників військкомату, право призовника на відстрочку неможливо захистити. На моїй практиці, дієвими заходами були адвокатські запити і скарги (багато скарг). Ці способи, на практиці виявляються дієвими, в чому я переконалася неодноразово, - в результаті ми відстояли позицію клієнтів, а клієнти отримували довідку про відстрочку на підставі абз. 11 ч. 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - розповіла вона.

Раніше у Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, які ведуть оборону держави від окупантів.

Також УНІАН повідомляв, що в сухопутних військах ЗСУ розповіли: практика вручення повісток на блокпостах або в інших людних місцях не суперечить законодавству.

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року Україна живе в умовах воєнного часу через повномасштабну російську агресію.