В Україні триває загальнонаціональна мобілізація, продовжена до кінця серпня 2022 року. Тож юристи відповідають на запитання щодо призову, які хвилюють українців.

Цього разу в Асоціації правників України пояснили, чи можливе "вручення" повістки телефоном.

Згідно з чинним законодавством, отримати повістку особа має особисто, під підпис. Тож призов або запрошення до військкомату телефоном не може вважатися належним повідомленням. Але не в умовах воєнного часу. 

Відео дня

Як відомо, під час воєнного стану конституційні права громадян може бути обмежено, а обов'язок захищати територіальну цілісність країни - у пріоритеті.

"Це означає, що повістки можуть вручатися на вулицях, на підприємствах, а також може надійти повідомлення про виклик телефоном. Тому в разі телефонного дзвінка з військкомату необхідно з’явитися до відповідного військкомату для отримання повістки", - йдеться у поясненні правників. 

При цьому наголошується, що оскаржити такі дії практично неможливо під час воєнного стану через обмежене функціонування судової системи.

Раніше у Сухопутних військах ЗСУ розповіли, що практика вручення повісток на блокпостах або в інших людних місцях не суперечить законодавству.

УНІАН розповідав, що існують категорії громадян, які не підпадають під мобілізацію і не підлягають призову. Хто може отримати відтермінування від призову, читайте за посиланням.

Вас також можуть зацікавити новини: