Адвокат сказала, що робити студентам при проблемах з прикордонниками / фото facebook.com/DPSUkraine

У разі, якщо студента іноземного вишу українські прикордонники не випускають за кордон, не потрібно з ними сперечатися, слід лише вимагати письмову відмову.

Про це заявила адвокат Анжела Василевська, пишуть "Факти".

За її словами, документальна відмова в майбутньому може стати в нагоді в суді. 

Відео дня

"Рекомендується дописувати в рішенні про відмову (в обох примірниках) наступне: "На КПП мною були пред'явлені наступні документи: закордонний паспорт, військовий квиток з відміткою про відстрочку від мобілізації, довідка з ТЦК і СП про дозвіл виїзду за кордон у зв'язку з навчанням, довідка з вузу про вступ з нотаріальним перекладом, студентський квиток/студентська віза". Обов'язково підписуйте рішення про відмову із застереженнями", - радить експерт.

За її словами, якщо прикордонник вирішив вилучити документи і не повертає їх, потрібно скласти відповідний акт. 

"Якщо ваші документи передаються прикордонником поліцейському, вимагайте, щоб поліцейський спочатку пред'явив службове посвідчення, перепишіть його дані і вимагайте від поліцейського хоча б розписку про прийняття ваших документів", - говорить Василевська.

Вона також підкреслила, що ніхто не має право брати в руки або оглядати особистий телефон.

"Таємниця телефонних розмов, листування та особистого життя, наприклад фото, даних календаря, заміток, документів тощо гарантується Конституцією України, і навіть воєнний стан не є причиною її порушення. Для огляду вашого телефону має бути рішення слідчого судді, а вилучення телефону можливе тільки в рамках вже відкритого кримінального провадження на підставі ухвали про вилучення речових доказів", - підкреслила вона.

У разі неправомірних дій прикордонників адвокат радить скаржитися на гарячу лінію ДПСУ або в поліцію.

Раніше сьогодні президент Володимир Зеленський заявив, що скасування обмежень на виїзд з України для чоловіків 18-60 років без військового досвіду і частково придатних до військової служби відбудеться після закінчення воєнного стану.