В Україні знизили вік призову / фото ua.depositphotos.com

30 травня в Україні знизили граничний вік призову на строкову військову службу з 27 до 25 років. За це рішення проголосувала Верховна Рада. Це означає, що в мирний час чоловіки, які досягнуть 25 років, будуть звільнені від строкової військової служби. При цьому у воєнний час на військовий облік тепер прийматимуть чоловіків не з 27, а з 25 років.

Зниження віку призову в Україні - зі скількох зможуть призивати в армію

Міністр оборони Олексій Резніков обґрунтував зниження віку призову необхідністю поповнення мобілізаційного резерву. Раніше граничний призовний вік становив 27 років. Якщо чоловікові виповнювалося 27 років і він не служив в армії, то мобілізувати його примусово не могли.

Зі зміною закону чоловіків віком від 25 до 60 років навіть без досвіду військової служби зможуть примусово мобілізувати у воєнний час.

Відео дня

Таким чином законопроект розширив коло осіб, які можуть бути мобілізовані, за рахунок призовників віком 25 і 26 років, які раніше мобілізації не підлягали.

Однак деякі юристи вважають, що реформа принципово нічого не змінить, адже під час загальної мобілізації можуть призвати будь-якого повнолітнього чоловіка. Стаття 23 Закону України "Про мобілізацію" не містить згадок про призовний вік. Є лише уточнення про часткову мобілізацію - від неї звільняються військовозобов'язані, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації і були звільнені в запас

Кого закликають на війну в Україні у 2023 році

Під час дії воєнного стану мобілізовані з досвідом військової служби можуть направлятися одразу до військових частин. А якщо у призовника немає досвіду служби, то його повинні навчати як мінімум місяць. За законом мобілізувати можуть такі категорії чоловіків:

  • військові (у тому числі контрактники) , які закінчили службу до 24 лютого 2022 року, не досягли граничного віку перебування на службі та придатні за станом здоров'я;
  • придатні за станом здоров'я чоловіки віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби;
  • чоловіки віком від 18 років, які погодилися на контрактну службу;
  • обмежено придатні під час воєнного стану чоловіки з досвідом та без досвіду служби;
  • зняті та виключені з військового обліку до 24 лютого 2022 року (тобто власники так званого "білого квитка"), повністю або обмежено придатні до служби під час воєнного стану за рішенням ВВК;
  • особи з інвалідністю, якщо вони мобілізуються добровільно;
  • особи, які мають право на відстрочку за сімейними обставинами, можуть бути призвані тільки добровільно на службу за місцем проживання.

Не можуть бути мобілізовані чоловіки, яких виключили з військового обліку через вчинення тяжкого злочину.

Вас також можуть зацікавити новини: