Фото УНІАН

"Якби вона могла почути": за що ровесники України вдячні їй та чому трохи ображаються

12:00, 12.08.2021
6 хв.

Відомі політики, громадські діячки та митці - 30-річні однолітки Незалежності України - розповіли УНІАН, за що вдячні країні, чому трохи на неї ображаються та чого бажають їй на майбутнє.

Коли ви і співрозмовник – однолітки, часто простіше говорити відверто. За відсутності вікового бар’єра природно вести щирі розмови. Прямо дякувати або говорити про образи. 

В рік здобуття незалежності України народилося багато наших співгромадян, більше чи менше відомих широкому загалу через свої здобутки. Серед них артисти (Юлія Думанська, Alyona Alyona, Yarmak), актори (Олександр Піскунов, Дар’я Петрожицька), олімпійські чемпіони (Жан Беленюк, Наталія Довгодько), футболісти (Євгеній Макаренко, Сергій Кривцов), сучасні політики (Олександр Скічко, Михайло Федоров), митці (ілюстраторка Марія Кінович, дизайнерка Валерія Гузема), громадські діячі (директорка U-Cycle Настя Макаренко, "Міс Україна" Анна Заячківська) та багато інших. Декому з них УНІАН запропонував побажати своїй "ровесниці" - Україні - щось на майбутнє, сказати "Дякую!" або розповісти про свої образи на неї. 

'Якби вона могла почути': за що ровесники України вдячні їй та чому трохи ображаються

Директорка громадського об’єднання U-Cycle (просувають велосипед як безпечний зручний транспорт) Настя Макаренко дякує Україні за сміливість йти своїм шляхом. Бути разом зі світом, але віднаходити свою ідентичність. За сміливість захищати свої кордони і, попри втрати, лишатися цілою:

Відео дня

Бути собою, але розвиватися, проживати біль втрат і радість перемог, щодня трансформуватися

"Бажаю тобі, Україно, щоб з кожним днем більше сміливих людей вірили в тебе, цінували та мали щастя жити саме тут і зараз. Ні на що не ображаюся і ні про що не шкодую. Бо все має цінність і зробило Україну сьогоднішньою -  не ідеальною, але унікальною", - додає вона.

Олександр Скічко / УНИАН

Артист в минулому, нині політик Олександр Скічко насамперед бажає Україні миру. Щоб у українців з Україною "все вийшло" - країна закріпила своє положення на геополітичній карті, розвивалася інфраструктура, туризм тощо:

У нас все для цього є. Але нас трошки гальмували, тому тепер доводиться наздоганяти. Бажаю Україні просуватися вперед семимильними кроками

Образ на Україну не має:

В чомусь можу ображатися на себе або деяких людей, але до чого тут країна? Вона точно не винна. Дякую Україні за її душу, людей, природу, можливості для реалізації. Якщо говорити ще глобальніше, то дякую Україні за життя, адже тут я народився.

Юлія Думанська

Співачка Юлія Думанська (виконавиця хітів "Двічі в одну річку не ввійдеш" і "Пробач") в розмові з УНІАН так само дякує Україні за можливість народитися на землі, багатій на таланти:

За останні 30 років і загалом за всю історію вона натерпілася… Але, як показав час, наша країна - з вольовим характером. Ніколи не станемо на коліна ні перед ким. І думаю, такий характер передався народженим на цій землі. Нам все по плечу.

Розмірковуючи, про які образи могла б сказати Україні, співачка згадала часи, коли ситуація в країні змушувала її рідних виїжджати за кордон, шукаючи можливостей для заробітку. За її словами, і зараз буває образливо спостерігати за роботою українських лікарів чи фахівців з інших галузей за кордоном (бо там їхню працю цінують більше).

Це є, але, сподіваюсь, що залишиться в минулому. Вірю в зміни. Бажаю нашій юній країні набиратися досвіду, не піддаватись на маніпуляції, ставати сильнішою. Бажаю терпіння. А людям бажаю розуміти – ми все здолаємо. Краще чекає нас попереду.

Валерія Гузема / УНІАН

Дизайнерка, засновниця ювелірного бренду Валерія Гузема зауважує: для неї Україна - насамперед натхненна земля:

Ми виховані цією красою і любов’ю... Дорога Україно, хочу завжди бути с тобою, зростати разом, ставати краще, бачити, як ростуть наші діти. Хочу бачити, як ти для всіх нас стаєш сильною матір’ю, що зберігає спокій, тримає в безпеці. Бажаю чистих рік, високих гір, найкращих пісень і людей. Мабуть, єдине, за що можу тобі дорікнути, дорога Україно - це патологічна доброта до своїх недругів і якась надмірна поступливість та компромісність щодо цинічного навколишнього світу.

Олександр Піскунов / УНІАН

Актор театру та кіно Олександр Піскунов ("Кіборги", "Крути 1918")  свою уявну розмову з Україною починає зі звернення до співгромадян:

Українці, візьміться за голову і почніть думати своєю головою. Допомагайте іншим, не живіть за подвійними стандартами. Забудьте нарешті приказку "моя хата з краю".  

Його образи також спрямовані на людей - засмічені українські ліси та узбіччя, шахраї, людська байдужість. Україні Піскунов тільки вдячний:

Дякую, країно, що у нас немає ураганів, смерчів чи землетрусів. Дякую за місце народження, за прекрасні природні місця, за людей, які в мене вірять і допомагають, за навчання, можливість займатися спортом і грати в театрі та кіно (нехай поки і не на тому рівні, як хочу).  

Марія Кінович

"Чи є щось, за що я ображаюсь на Україну? Можна було б трохи образитися за непослідовність і за те, що мало хто в Україні бере на себе відповідальність. Зміни поки що досить інертні. Але ж Україна не винна. Це люди", - розповідає ілюстраторка Марія Кінович, чиї проєкти неодноразово потрапляли в списки престижних міжнародних премій.

Вона бажає Україні у майбутньому більше покладатися на себе і розвивати емпатію до інакшості в усіх її проявах:

Я б сказала Україні: "Дякую просто за те, що жива". Що вона така, як є. І, попри все, стає все кращою. Моє привітання особисто Україні з 30-ю річницею незалежності було б з одного слова – продовжуй. Продовжуй розвиватися, отримуватися досвід і змінюватися.

Анна Заячківська / УНІАН

"Міс Україна", модель Анна Заячківська бажає Україні прислухатися до внутрішнього голосу та здійснити своє покликання:

Ти ще така молода, але вже достатньо доросла для самостійного незалежного життя. Через всі життєві уроки ти зуміла сформувати характер і силу духу. Ти готова творити сьогодення й майбутнє. Я вдячна тобі за цінності та моральну платформу, які ти зуміла передати мені, коли я ще була маленькою. Завжди в моєму серці, пишаюся тобою, Україно! З Днем народження!

Редакція УНІАН долучається до привітань, вітає Україну та українців з прийдешнім святом Незалежності! Будьмо гідні своєї країни!

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся