Дикий зазначив, що з документу прибрали практично всі так звані "репресивні" положення / колаж УНІАН, фото УНІАН

Військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий вважає, що внесений вчора законопроект мобілізації не забезпечує.

"Вітаю всіх ухилянтів країни: новий проєкт явно написаний для них. З нього прибрали практично всі так звані "репресивні" положення попередньої версії. Зникли штрафи за ухилення від обліку, які мали нарешті стати відчутними – отже, "за замовчанням" лишаються чинні кумедні 1700 грн", - каже Дикий.

За його словами, також законопроект не містить кримінальну відповідальність за відмову проходити військово-лікарську комісію (ВЛК). Тому лишається та сама "величезна дірка" у законодавстві – за відмову від служби людина може отримати 3 роки позбавлення волі, але це стосується лише тих, кого вже визнано придатним для служби через ВЛК.  

Відео дня

"А відмова від проходження ВЛК, ніби як, не відмова від служби, а отже і не "кримінал"… Передбачено накладання в адміністративному порядку навіть не покарання, а лише тимчасових обмежень – на кшталт блокування карток, тимчасового арешту рахунків та заборони виїзду з країни. Останнє трохи смішно, адже чоловіки призовного віку у воєнний час і так невиїзні", - пояснює Дикий.

Він пояснює, що всі ці "заходи впливу" не мають сили покарання, а лише повинні примусити ухилянта стати на облік, але автоматично обнуляються, як тільки він реєструється у військкоматі. Водночас Дикий звертає увагу, що навіть ця "дуже гуманна частина" проекту вихолощена та непридатна для реального виконання. Зокрема, у першій версії законопроекту передбачалось, що санкції накладатиме керівник ТЦК. На думку експерта, це необхідна та вимушена міра,  але у новій версії її потрібно врівноважити механізмом швидкого апелювання, щоб уникнути можливих зловживань з боку військкомів. Однак замість цього автори нового документу взагалі забрали у ТЦК повноваження накладати ці санкції.

"Тепер все, що може ТЦК – звернутися із заявою до суду, і лише той має у загальному порядку розглянути це звернення, та застосувати заходи впливу на ухилянта!" - наголошує аналітик.

Він пояснює, що у реальному житті така схема не працюватиме, бо суди просто захлинуться у тисячах позовів ТЦК проти ухилянтів.  

"Автори нового проєкту вирішили завалити суди загальної юрисдикції позовами… Можемо вже робити ставки – на якому тижні після ухвалення проєкту у чинному вигляді судова система колапсує?.. Найгірший шлях законодавчих рішень – це ухвалювати норми, які завідомо неможливо виконати в реальному житті", - вважає Дикий.

За його словами, проєкт  не вирішує встановлення реального покарання за ухилення від військового обліку. Чинна ситуація, коли людина стоїть перед вибором "одягнути піксель назавжди або сплатити штраф 1700 грн", мала б бути замінена. Зокрема, на ситуацію, коли вибір зводиться до "доведеться все одно віддати країні 3 роки життя, або в армії, або у тюрмі".

"Пропонований проєкт далекий від цього десь як "друга армія світу" від Ла-Маншу", - каже аналітик.

Він додає, що за місяць перероблення сирий та недосконалий законопроект "вдосконалили" переважно шляхом кастрування та вихолощення.

"Складається враження, що при внесенні змін "цільовою аудиторією" були виключно ухилянти, а метою авторів правок – жодним чином їх не роздратувати та не образити. Мета забезпечити нашу армію достатньою для оборони від орди кількістю бійців залишилась десь "за дужками", - підкреслює аналітик.

У нього складається враження, що цивільна влада, та суспільство, на настрої якого вона орієнтується, вирішили повторити історію УНР. Тобто, не стане притискати права несвідомих громадян та здійснювати примусову мобілізацію, натомість максимально використає потенціал громадян свідомих, поки вони не закінчаться фізично.

"Спроможеться до кінця залишатись правовою та демократичною, з популярною популістською владою, гуманними політиками. От тільки не спроможеться захистити тих самих несвідомих громадян (та на жаль разом із ними родини громадян свідомих) від окупації ордою. І так само як століття тому зникне з карти світу, але у пам’яті тих хто встигне втекти за кордон назавжди залишиться "теплою та ламповою", "білою та пухнастою", - констатує Дикий.

Новий закон про мобілізацію - головні новини

Протягом лютого Верховна Рада голосуватиме за новий законопроєкт про мобілізацію, який повинен змінити хід війни в Україні. Згідно з текстом законопроєкту, у 2024 році мобілізація буде посилена, а призовний вік знизять з 27 до 25 років. Усі військовозобов'язані мають зареєструвати електронний кабінет призовника, а в ухилянтів через суд можуть заблокувати банківські рахунки.

Військовослужбовці матимуть чіткий термін служби та право на щорічну відпустку. Людей з інвалідністю всіх трьох груп мобілізувати не будуть, проте родичі особи з інвалідністю 3 групи втратять відстрочку.

Вас також можуть зацікавити новини: