Дикий розкритикував законопроект про мобілізацію / колаж УНІАН, фото facebook.com/JointForcesCommandAFU, кадр з відео

Новий законопроєкт про мобілізацію містить суттєвий недолік, зокрема у частині, що стосується терміну служби, який рівний для всіх. Таку думку висловив військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий у своєму Фейсбуці.

На його думку, новий проєкт не є справедливим, хоча у ньому залишено головну "позитивну новацію" попередньої версії - встановлення граничного терміну служби 36 місяців. Погана новина у тому, що як і в першій версії, цей термін однаковий для всіх.

"Тобто за місяць дискусій автори проєкту так і не змогли збагнути дуже простої речі: що 36 місяців служби у ТЦК на Львівщині, або ж діловодом стройової частини у Києві, та навіть цілком реальної бойової роботи зі збивання "Шахедів" - це абсолютно не те саме, що 36 місяців у Авдіївці або Кринках", - акцентує аналітик.

Відео дня

За його словами, напевно, життєвий досвід авторів законопроєкту настільки тиловий, що для них все ділиться на "служба" та "не служба". При цьому, перше видається чимось нереально-жахливим та абсолютно однаковим.

Дикий підкреслює, що у реальному житті люди на "нулях", тобто на передовій, потребують демобілізації раніше, аніж військовослужбовці на небойових посадах. За його словами, це необхідно з міркувань етики та справедливості, й з банальних практичних причин –  вони швидше "зношуються", і суто фізично потребують заміни не через три роки, а швидше.

Також, на думку аналітика, встановлення одного терміну служби для всіх створить серйозну проблему. Це  – необхідність одночасно демобілізувати ледь не 700 тисяч людей приблизно навесні наступного року, бо саме стільки вступило до лав ЗСУ у першій хвилі, на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Всі ці проблеми вирішуються одним рядком, яким слід доповнити пропоновану норму про граничний термін служби – що день на "нулі" зараховується за два або за три. Це було б і про справедливість, і про реальну боєздатність, і про неодночасний дембель, адже на "нулях" кожний провів різний час, отже і демобілізувався б кожний у свій строк, а не всі однією хвилею", - каже Дикий.

Він вважає, що технічно це зробити не складно, адже зараз оплата служби на "нулі" та не на "нулі" дуже різна, і фінансисти кожної військових частини ведуть відповідний поденний облік.

Фахівець наголошує, що граничний термін служби у воєнний час – одна з головних передумов нормалізації мобілізаційного процесу, але проєкт вирішує її лише частково - десь на дві третини. Дикий пояснює, що сам факт обмеження терміну служби дуже важливий - це прорив порівняно із чинною ситуацією "квитка в один кінець". Водночас без врахування різниці між службою та бойовими діями норма сильно недосконала.

"А як же електронний кабінет, зміна віку призову, необхідність носити при собі обліковий документ, зменшення категорій осіб із відстрочкою?" - каже аналітик.

Він визнає, у цій частині норми прописані нормально, але лише як допоміжні, які не працюватиме без вирішення основоположних речей. Зокрема, без справедливості щодо терміну служби та покарання ухилянтів. Якщо розв'язувати ці два питання, тоді всі допоміжні норми стануть робочими, і в комплексі можна буде за досить короткий час вийти на інший рівень ефективності мобілізаційної роботи.

"Без цих двох засадничих змін всі ці допоміжні норми "повиснуть у повітрі". Це приблизно як встановлення автоматичної коробки передач, кондиціонера, навігатора та інших сучасних "прибамбасів" - дуже зручне та помічне, але за умови що авто в принципі має справний мотор, колеса, та загалом здатне їхати. На жаль, з мотором та колесами в проєкті не склалось, отож і гаджети самі по собі авто з місця не зрушать", - констатує Дикий.

Новий законопроект про мобілізацію

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада у лютому голосуватиме за новий законопроєкт про мобілізацію. Згідно з текстом законопроєкту, у 2024 році мобілізацію посилять, призовний вік знизять до 25 років. Усі військовозобов'язані мають зареєструвати електронний кабінет призовника, а в ухилянтів через суд можуть заблокувати банківські рахунки. Військовослужбовці матимуть чіткий термін служби та право на щорічну відпустку. Людей з інвалідністю всіх трьох груп мобілізувати не будуть, проте родичі особи з інвалідністю 3 групи втратять відстрочку.

Мобілізація студентів на цей час в Україні передбачена тільки частково - багато учнів отримали відстрочку або бронь. Новий законопроєкт змінює цю ситуацію. Зокрема мобілізація не торкнеться студентів та осіб, у яких отриманий рівень освіти вищий за раніше отриманий, студентів, які здобувають професійну (професійно-технічну), професійну вищу та вищу освіти на денній або дуальній формах. Також - аспірантів, інтернів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, асистентів-стажистів тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: