КС продовжує розгляд справи / фото УНІАН

Сьогодні Велика палата Конституційного суду України на пленарному засіданні у формі усного провадження продовжує розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата щодо конституційності закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" від 25 квітня 2019 року.

Читайте також"Є проблема із викладанням": новопризначений мовний омбудсмен розповів про свої завдання

Як передає кореспондент УНІАН, у поданні йдеться, що закон не відповідає ряду норм Конституції. Як стверджується у поданні, нібито даний закон спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України, дискримінацію громадян за мовними ознаками.

Відео дня

Крім того, на переконання народних депутатів, законом порушено конституційні права громадян, а саме - право на використання і захист рідної мови, право на розвиток мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України; звужено зміст та обсяг існуючих прав і свобод.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 16 липня він набув чинності.

21 червня 2019 року до Конституційного суду надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону. Більшість авторів подання були членами фракції "Опозиційний блок" у Верховній Раді попереднього скликання.

7 липня 2020 року Велика палата КСУ розпочала розгляд цієї справи.