Люди влаштували акцію протесту проти ромів / фото Суспільне

У селищі Андріївка Балаклійського району Харківської області жителі вийшли на мирну акцію з вимогою виселити родини ромів.

Читайте також"Дай гроші або я на тебе харкну": мер Івано-Франківська пояснив, чим його розлютили роми

Як повідомляє прес-служба поліції Харківської області, акція переросла у зіткнення.

Відео дня

«На сьогодні було призначено мирну акцію з метою висловлення невдоволення діями ромських родин, які мешкають на території району. Біля домів ромів зібралося близько 500 місцевих жителів. Мирна акція переросла у зіткнення. Одразу за тривогою було піднято особовий склад районної поліції, які евакуювали ромські родини з епіцентру конфлікту», - йдеться у повідомленні.

Зараз територію селища оточила поліція.

«Правоохоронці контролюють ситуацію і не допустять силового розвитку подій», - додали в ГУ Нацполіції.

Як повідомляє «Суспільне», після мітингу в Андріївці його учасники вирушили до будинку, де мешкають роми, і намагалися прорватися на подвір'я. Вони вимагали мешканців будинку виїхати із села.

Учасники мітингу намагалися прорватися на подвір’я, скандували: «Їдьте!». На заваді їм став підрозділ поліції.

Поліція припинила зіткнення / фото Нацполіція

За словами представника ініціативної групи Віталія Степаненка, учасники мітингу вимагають правоохоронців звернути увагу на «конфлікти із ромами».

Він розповів про бійку 19 серпня, під час якої в селі побили хлопця.

«Це було групове побиття хлопця на вул. Садовій. Це приблизно 20-25 людей», - сказав він.

Він пов'язує злочинність у селі зі збільшенням кількості ромів.

Раніше скандал із ромами спалахнув у селі на Одещині: що сталося

27 серпня 2016 року у селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області було знайдено тіло дівчинки 2007 року народження з ознаками насильницької смерті. За підозрою у вбивстві правоохоронці затримали представника ромської національності. Увечері 27 серпня в Лощинівці сталися сутички. 

«Жителі села через трагедію влаштували масові заворушення проти місцевих ромів. Односельці почали громити будинки, де мешкають роми. В результаті один дім був підпалений, в інших - пошкоджені меблі, вибиті шибки. Ніхто з представників ромської національності не постраждав», – заявляли в поліції.

Щоб уникнути масових заворушень, на охорону громадського порядку до села Лощинівка прибували співробітники Головного управління Національної поліції в Одеській області, працівники оперативного підрозділу.

Підозрюваний у вбивстві дівчинки заперечував свою провину. У свою чергу жителі Лощинівки вимагали від місцевої влади виселити з їхнього села ромів.