Андрій Пятов - новий капітан Шахтаря / фото: ФК Шахтар

Сьогодні, 20 лютого, на стадіоні "Металіст" у Харкові пройде перший матч 1/16 фіналу Ліги Європи між донецьким "Шахтарем" і португальською "Бенфікою".

УНІАН буде вести онлайн-трансляцію матчу Шахтар - Бенфіка.

Початок зустрічі - о 19.55.

Відео дня

Шахтар - Бенфіка: де дивитися матч Ліги Європи

"Шахтар"

"Шахтар" залишився єдиним представником України на євроарені. Восени "гірники" не змогли пробитися в плей-офф Ліги чемпіонів, але стали третіми в одній групі з "Манчестер Сіті", "Аталантою" і загребським "Динамо", завоювавши путівку в Лігу Європи.

Жереб був не надто прихильним для "Шахтаря". Донецькому клубу в 1/16 фіналу дісталася ще одна команда з ЛЧ. Головний тренер "гірників" Луїш Каштру заявив, що Ліга чемпіонів для його команди продовжується.

Традиційно для українських клубів єврокубковий матч у лютому є першим матчем року. Чемпіонат ще не стартував (його відновлення намічено на найближчі вихідні), так що "гірники" набирали форму тільки в товариських матчах. Свій останній на даний момент офіційний матч команда провела ще 14 грудня.

На двох зборах у Туреччині "Шахтар" провів вісім контрольних матчів. Команда здобула п'ять перемог при двох нічиїх і одній поразці (від сербського "Пролетера"). Після повернення в Україну "гірники" також провели "секретний" спаринг з "Волинню", про який клуб не повідомляв. Відомо, що "Шахтар" виграв з рахунком 2:0.

У зимове міжсезоння "Шахтар" нікого не підписував. Покинув команду захисник Богдан Бутко, який перейшов у польський "Лех".

Шахтар - Бенфіка: прогноз букмекерів

"Бенфіка"

"Бенфіка", яка також є чинним чемпіоном своєї країни, не змогла вийти в плей-офф Ліги чемпіонів з однієї групи з "РБ Лейпциг", "Ліоном" і "Зенітом".

У "Бенфіки" вистачає ігрової практики. Пауза в Португалії тривала з 21 грудня по 4 січня і в новому році "орли" провели вже десять матчів.

Правда, до протистояння з "Шахтарем" "Бенфіка" підходить не у найкращому настрої. У Кубку Португалії команда, хоч і пройшла у фінал, але в зустрічі у відповідь не змогла обіграти скромний "Фамалікан" - 1:1. А в чемпіонаті "орли" програли в двох матчах поспіль - спершу "Порту" (2:3), а потім "Бразі" (0:1). Таким чином, безвиграшна серія "Бенфіки" налічує три матчі.

Незважаючи на дві поразки, "Бенфіці" поки вдається зберігати лідерство в чемпіонаті Португалії, але відрив від найближчого переслідувача "Порту" складає всього лише 1 очко.

Історія протистояння

"Шахтар" і "Бенфіка" раніше зустрічалися на груповому етапі Ліги чемпіонів 2007-2008. Тоді команди обмінялися виїзними перемогами - 1:2 в Донецьк і 0:1 в Лісабоні. Цікаво, що в обох матчах у "Шахтаря" тоді грав Андрій П'ятов.

Травми і дискваліфікації

"Шахтарю" через дискваліфікацію не зможе допомогти правий захисник Додо, а через травми поза грою залишається ізраїльтянин Манор Соломон.

У "Бенфіки" також є втрати. Дискваліфікований Юліан Вайгль, травмовані Андре Алмейда, Жардел, а Габріел Пірес призупинив кар'єру через проблеми з очима.

Орієнтовні склади

"Шахтар": Пятов, Болбат, Кривцов, Матвієнко, Ісмаїлі, Степаненко, Алан Патрік, Тайсон, Марлос, Тете, Мораєс

"Бенфіка": Влаходімос, Гримальдо, Діаш, Тавареш, Ферро, Піцци, Серві, Таарабт, Флорентіну, Вінісіус, Сеферович

Слова перед матчем

Читайте також"Є один переможець": Каштру порівняв Шахтар і Бенфіку перед матчем у Лізі Європи

Головний тренер "Шахтаря" Луїш Каштру:

"Зіграють дві дуже схожі команди, що лідирують у своїх чемпіонатах. Назвати фаворита не вийде. В обох командах кваліфіковані гравці, здатні показати футбол найвищого рівня. І ми, і "Бенфіка" любимо демонструвати красивий атакуючий футбол, але, незважаючи на це, збережеться баланс з обороною. Тим не менш вільний простір для того, щоб проводити контратаки, буде в обох команд".

Головний тренер "Бенфіки" Бруну Лажі:

"Шахтар" прекрасно виступає останнім часом в єврокубках і демонструє досить непогані результати. З цією командою буде складно, але ми постараємося показати все найкраще, що у нас є".

Арбітр

Судити матч буде бригада арбітрів з Шотландії на чолі з Боббі Медденом. Цікаво, що раніше він вже призначав пенальті у ворота Андрія Пятова, але в матчі збірної України (у відборі на Євро-2020 проти Сербії - 2:2).