sovsport.ru

Виконком Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) прийняв рішення підтвердити статус Російського антидопінгового агентства (РУСАДА). Рішення було прийнято у вівторок, 22 січня на позачерговому засіданні агентства, повідомляє офіційний сайт WADA.

РУСАДА була обмежена в правах у листопаді 2015 року після публікації доповіді Річарда Паунда про допінг у російській легкій атлетиці.

20 вересня 2018 року виконком прийняв рішення відновити РУСАДА в правах. Для збереження статусу російська сторона повинна була виконати дві умови: надати доступ експертам WADA до бази даних московської антидопінгової лабораторії до 31 грудня 2018-го, а також до 30 червня 2019-го передати на перевірку всі підозрілі допінг-проби з лабораторії.

Відео дня

Читайте такожРосія не зможе проводити турніри з біатлону до 2022-го навіть після відновлення СБР

Росія зірвала дедлайн з надання доступу до лабораторії через проблеми з сертифікацією обладнання представників WADA, які прибули до Москви в середині грудня. 16 січня експерти все-таки отримали доступ до даних лабораторії. На основі цих даних комісія по відповідності винесла рекомендацію з приводу того, чи варто зберегти статус РУСАДА.

«Виконком розглянув звіт комісії щодо відповідності про прогрес, досягнутий РУСАДА. Спеціальний аудит організації було проведено 11-12 грудня 2018 року, і результати були визнані задовільними. Тим не менш, база даних Московської лабораторії не була передана в обумовлений термін до 31 грудня», - йдеться в заяві прес-служби WADA.

Також в агентстві відзначили, що російська влада активно співпрацювали з WADA і допомогли експертам організації отримати всю необхідну інформацію з бази даних Московської лабораторії.

«Після підтвердження достовірності проб WADA передасть їх у відповідні міжнародні спортивні федерації для подальших розглядів», - відзначили в агентстві.

Як повідомляв УНІАН, шведський біатлоніст, олімпійський чемпіон Себастьян Самуельссон різко розкритикував керівництво WADA, яке не поспішало з відстороненням Росії від змагань.