Чому гальмує комп'ютер, і як можна прискорити його / фото ua.depositphotos.com

Комп'ютер став незамінним помічником у житті багатьох людей. За допомогою цього пристрою оптимізується безлічі процесів, які раніше вимагали багато часу, ресурсів і зусиль.

Але, як і будь-яка інша програмна техніка, комп'ютер або ноутбук на Windows може гальмувати та з часом працювати повільніше. І пов'язано це не завжди з поломками. УНІАН зібрав добірку нескладних способів, які допоможуть вдихнути нове життя в застарілу систему.

Видаліть непотрібне з автозавантаження

Якщо після включення ПК система довго завантажується і навіть після появи робочого столу продовжує щось довантажувати, вам варто перевірити список програм в автозавантаженні. Вони можуть призводити до не оптимізованої витрати апаратних можливостей вашого ПК.

Відео дня

Для того, щоб знайти список автозавантаження, відкрийте "Диспетчер завдань" (Ctrl+Alt+Del), потім перейдіть на вкладку "Автозавантаження". Тепер залишається лише вибрати непотрібні програми та відключити їх.

Скріншот

Почистьте комп'ютер від сміття

Як правило, після установки піратського софта є великий ризик отримати додатково приховані рекламні утиліти, які лише засмічують систему. Неуважність під час установки може привести до засмічення пристрою і подальшого уповільнення його роботи.

У зв'язку з цим рекомендується регулярно перевіряти комп'ютер на предмет небажаних програм. Для цього перейдіть в "Пуск" → "Параметри" → "Програми", пройдіться по списку й виділить все непотрібне. 

Важливо: видаляти все підряд видаляти теж не варто, адже в списку програм відображаються і службові компоненти Windows, які відповідають за роботу системи. Якщо у вас виникли сумніви, найпростіший спосіб – уточнити у Google.

Звільніть місце на системному диску

Швидкість роботи операційної системи Windows безпосередньо залежить від кількості вільного простору на системному диску. Воно використовується для створення тимчасових файлів, збереження системних даних та інших важливих процесів, які впливають на швидкість роботи комп'ютера.

Для нормальної роботи оптимальною кількістю пам'яті на системному диску вважається не менше 20% його номінального простору. Якщо пам'яті на диску не вистачає, можна видалити непотрібні додатки або перенести дані на інший диск. 

Скріншот

Для зручності можна налаштувати автоматичне очищення дисків. Для цього перейдіть в "Пуск" → "Параметри" → "Система" → "Пам'ять" → "налаштувати контроль пам'яті або запустити його". Тут вибираємо пункти даних, які потрібно видаляти і періодичність видалення. 

Оновіть драйвери

Драйвери – це важливі утиліти, які керують роботою комплектуючих, з яких складається комп'ютер. Вони постійно оновлюються та удосконалюються, тому використання нових, сучасних версій драйверів дозволить прискорити роботу ПК і домогтися максимальної продуктивності. 

Розробники поставляють спеціальні утиліти для перевірки актуальних оновлень драйверів. Одним з кращих вважається Snappy Driver Installer. Варто тільки запустити цю програму і вона автоматично знайде потрібні драйвери і завантажить їх на комп'ютер. 

Скріншот

Перевірте, чи не перегрівається комп'ютер

Перегрів комплектуючих може викликати сильне гальмування і повільну роботу комп'ютера. Найчастіше від цієї проблеми страждають ноутбуки, куди легко може потрапити пил.

Найчастіше, перегрів комп'ютера може призводити до довільних закриттів додатків і навіть відключень ПК. Помітивши ознаки перегріву, спробуйте почистити комп'ютер від пилу, перевірити справність кольорів і замінити термопасту на процесорі. А найкраще віднести його в тех.центр для профілактики. 

Що ще можна зробити

  • Якщо пристрою стане зовсім зле, можна поставити "операційну систему" Chrome OS Flex, яка призначена для комп'ютерів із застарілим залізом. Причому її можна встановити як на Windows-ПК, так і макбуки. 
  • Замінити "слабку" ланку. Коли ваш пристрій почне гальмувати наступного разу, запустіть "Диспетчер завдань" і подивіться, яка частина ПК навантажена найбільше: процесор, ОЗУ, жорсткий диск або відеокарта. Таким чином замість апгрейда цілком, можна докупити один з комплектуючих.
  • Перевстановити Windows. Лайфхак на всі часи. Якщо у вас одна із застарілих версій "вінди", можливо, пора задуматися про перехід на Windows 10. Це може прискорити ваш комп'ютер.

Раніше УНІАН ділився порадами, як посилити сигнал Wi-Fi у себе вдома. Вони актуальні як для власників великих приватних будинків, так і жителям квартир з товстими стінами.

Також розповідали про "фішках" Microsoft Edge, які роблять його краще Google Chrome. У їх числі зручні вертикальні вкладки, режим ефективності та вбудований захист від витоку паролів.

Вас також можуть зацікавити новини: