Грац - місто, де мирно уживаються традиції і авангард / Фото Марина Григоренко

Від традицій до авангарду: майже ідеальне австрійське місто Грац, що закохує в себе з перших хвилин

06:07, 28.09.2019
24 хв. Туризм

Днями стало відомо про запуск у недалекому майбутньому австрійською залізницею рейсу "Грац – Перемишль" з можливістю пересадки на поїзд в Україну. УНІАН.Туризм вирішив за гарячими слідами розповісти, чим готове підкорювати українських туристів це дивовижне австрійське місто, в якому так гармонійно поєдналися тисячолітня історія і чудернацька сучасна архітектура.

У другому за величиною місті Австрії Граці (Graz) починалася моя велика подорож цією мальовничою гірською країною. І я впевнена, що частково тим, що моє знайомство з цим містом виявилося настільки теплим і захоплюючим, був започаткований подальший вдалий курс всієї поїздки. А тому я дуже зраділа, побачивши новину про запуск Австрійською залізницею (ÖBB) з 16 грудня 2019 року рейсу "Грац – Перемишль" (Przemyśl), розклад якого дуже зручно збігається з поїздами в українські міста Львів та Одеса.

Кілька слів про рейс "Грац – Перемишль"

Під час своєї подорожі Австрією я багато подорожувала поїздами і можу сказати, що місцева залізниця працює на достатньо високому рівні. Є свої нюанси, в тому числі щодо зміни ціни квитків ближче до дати поїздки і складностей з їх наявністю в топ-сезон, про що докладніше можна прочитати у великому матеріалі УНІАН.Туризм. Але плюсів набагато більше. Один з них – надзвичайної краси краєвиди, що відкриваються з вікна поїзда. Це ще один аргумент на користь поїздки в Грац на поїзді.

Краєвиди з вікна поїзда на маршруті Відень - Грац / Фото Марина Григоренко

Звичайно, одна річ подорожувати по невеликий Австрії на поїзді, де за кілька годин можна доїхати з одного кінця країни в інший, інше – їхати туди аж з України. Дорогу від Перемишля (він же Пшемишль) до Граца поїзд долатиме за 12,5 годин, плюс до цього ще 3-4 години, якщо будете їхати зі Львова до Перемишля. Тобто якщо ви захочете подолати весь маршрут за один день – доведеться витратити 16-17 годин. Таким чином, як на мене, поїзд хороший саме для тих туристів, хто хоче вирушити в невеличкий євротур, але їм ліньки планувати щось складне. А тут практично готовий туристичний маршрут!

Відео дня

Читайте такожЧарівна долина Вахау: земля розкішного австрійського бароко, білого вина і веселих ченців

На маршруті "Грац – Перемишль" заплановані аж 34 зупинки в трьох країнах, через які він проїжджає – Польща, Чехія та Австрія. Тут є як зупинки, назви яких нам ні про що не говорять, так і досить популярні міста, в кожному з яких можна сміливо робити зупинку на день-два. Серед них – Краків, Острава і Відень.

А тепер трохи пройдемося цифрами. Поїзд ходитиме раз на добу, починаючи з 16 грудня 2019 року. За попереднім графіком, з Перемишля він буде відправлятися о 10:14 за місцевим часом, а прибуватиме в Грац – о 22:33. З Граца поїзд виїжджатиме о 5:28, а прибуватиме до Перемишля – о 17:56.

При цьому рейс "Перемишль – Грац" передбачає досить зручну стиковку з поїздом №036 Ш "Одеса – Перемишль", який прибуває в польське місто о 9:50, залишаючи вам на пересадку 25 хвилин. Вартість купейного квитка від Одеси до Перемишля – близько 1000 гривень. О 7:55 він робить зупинку у Львові. Вартість купейного квитка за маршрутом "Львів – Перемишль" - близько 350 грн. Зворотний рейс №035 Ш "Перемишль – Одеса" відбуває з польського міста о 18:39. Таким чином, на пересадку у вас є близько 45 хвилин.

Читайте такожМістечко з листівки: австрійський Гальштат як магніт для туристів

А ось інші рейси з України до Перемишля, у тому числі "київські", не дуже зручно підходять для пересадки на Грац – доведеться провести ніч в Перемишлі. Втім, якщо ви налаштовані на євротур з кількома зупинками – чому б не провести день в Перемишлі.

Квитків на австрійський поїзд поки немає (чекати їх можна за посиланням), але враховуючи цінову політику на австрійській залізниці, найімовірніше, ціна буде нижчою, ніж на літаку (тим більше, що з України бюджетних прямих рейсів туди немає).

Що подивитися в Граці

Для початку трохи фактів. Грац (Graz) – місто з майже тисячолітньою історією. Це друге за величиною місто Австрії з 290 тисячами жителів, за сумісництвом адміністративний центр федеральної землі Штирія (Steiermark). Розташований він на південному сході країни на річці Мур серед густих горбистих лісів. Тобто Грац – це дуже зелене місто, де красива старовинна архітектура напрочуд гармонійно поєднується з сучасністю.

Грац можна назвати ідеальним містом / Фото Марина Григоренко

Одночасно це місто, розвинене за всіма параметрамами. Тут і успішна промисловість, і міжнародні комерційні ярмарки, і багате культурне життя, і відразу кілька великих університетів. У 2003 році Грац навіть обрали культурною столицею Європи. Загалом, місто успішне і важливе.

Читайте такожУїк-енд в Зальцбурзі: розкішні квіти, фонтани з "сюрпризом" і Альпи з усіх боків

Але перейдемо безпосередньо до вражень. З перших хвилин Грац практично закохав мене в себе. Здається, всі будинки тут ідеально доглянуті та пофарбовані. Не тільки в історичному центрі, де взагалі все неймовірно красиво і заможньо, але й на околицях. Взагалі, дбайливе ставлення до старовинної архітектури – це те, за що я особливо поважаю австрійців. Знаєте, в Україні є міста, які свого часу побували в Австро-Угорській Імперії, де збереглася схожа архітектура. От тільки у нас, на жаль, велика частина цих неймовірної краси будиночків або стоять розвалюються, або якось невміло замазані штукатуркою, або заліплені позбавленою смаку рекламою або вивіскою (і не забуваємо про нашу звичку сушити білизну на балконі історичної будівлі та, що взагалі схоже на злочин, склити балкони). В Австрії ти ніколи такого не побачиш. Всі ці будиночки підштукатурені, пофарбовані, вирівняні, загалом, виглядають як новенькі. І не подумаєш, що їм може бути 500 років.

Почала я своє знайомство з Грацом не традиційно зі Старого міста (Grazer Altstadt), до речі, у 1999 році внесеного до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а вирішила відправитися досліджувати околиці. А саме до руїн замку Гьостінг (Burgruine sting) в 7,5 кілометрах від історичного центру. Мої апартаменти перебували приблизно в 5 кілометрах звідси, і я вирішила, поки свіжі сили були, піти туди пішки. Я взагалі люблю якомога більше ходити по незнайомих містах, адже в дорозі, часом забрідаючи до не найпопулярніших районів, можна краще пізнати місто і наштовхнутися на щось цікаве. Ось саме на шляху до замку я вперше відзначила для себе, що в Граці ідеально доглянуте абсолютно все.

У Граці доглянуті абсолютно всі будинки і не тільки в центрі міста / Фото Марина Григоренко

Читайте такожНаодинці з осінньою Познанню

Замок Гьостінг на мальовничому пагорбі побудували в середині 11 століття, після чого неодноразово розширювали і зміцнювали. Багато в чому його доля нагадує історію наших українських замків: набіги, зміцнення, набіги. Але підкосило його зовсім не це. У 18 столітті в замок вдарила блискавка, і, як на зло, вона влучно потрапила в мішки з порохом, тож все вибухнуло. Наступні кілька століть руїни замку розбирали на будматеріали, поки в 1925 році його не законсервували і не оголосили культурною спадщиною. Ну а наприкінці 20 століття місцева сім'я пекарів викупила замок і ліс навколо нього.

Судячи з нинішнього стану замку – нові господарі за ним стежать дуже непогано. Зараз вхід у замок безкоштовний, але за графіком. Навіть можна залізти на вежу, звідки відкривається неймовірний краєвид на весь Грац з одного боку і на гори – з іншого.

З вежі Гьостінгу відкривається приголомшливий краєвид / Фото Марина Григоренко

У самому приміщенні замку – інформаційні стенди про природу навколо нього, адже саме наглядом за нею довгий час займалися доглядачі замкових руїн, а також невелика капела.

Всередині замку Гьостінг / Фото Марина Григоренко

Особливо мені сподобалася лавка біля вікна по дорозі на вежу, де можна присісти та помилуватися чудовим краєвидом з вікна.

Руїни замку Гьостінг / Фото Марина Григоренко

Також на території замку є ресторанчик. Сервіс дуже скромний, практично на рівні самообслуговування, звичайне меню, але і ціни дуже навіть лояльні. А краєвид з тераси відкривається просто чарівний! Сидиш, п'єш пиво, заїдаєш сосискою в булці – і нехай весь світ зачекає.

Краєвид на Грац з вікна Гьостінга / Фото Марина Григоренко

Окремий пункт – замкові коти. Я спочатку думала, що це один всюдисущий, але потім виявилося, що їх тут мінімум три схожих, мабуть, брати-сестри. Правда, вони напівдикі і до людей у руки не йдуть. Але зате їжу тільки так готові випрошувати. І ще вони зовсім не проти попозувати.

Замкові коти в Гьостингу / Фото Марина Григоренко

Якщо відійти ще трохи вище від замку, можна потрапити на скелясту височину Jungfernsprung bei Gösting, звідки краєвид на гори за Грацем ще кращий, а також видно самі руїни замку Гьостінг.

Краєвид на Гьостінг зі скелі / Фото Марина Григоренко

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортної подорожі в Нойшванштайн

Їхати на транспорті до Гьостінга доволі легко (в Граці взагалі добре налагоджена мережа громадського транспорту) – 15 хвилин на автобусі від центру плюс півгодини пішки на гору через ліс. Потрібно врахувати, що замок знаходиться на висоті 570 метрів над рівнем моря, а дорога до нього всипана дрібним каменем, тож тільки зручне взуття і витривалість, адже Гьостінг того вартий. Тим більше, що в цілому дорога досить приємна, з багатьма просвітами, звідки відкриваються мальовничі краєвиди на місто і виноградники, а в спекотний день листя дерев відмінно рятує від сонця.

Дорогою до замку Гьостінг / Фото Марина Григоренко

До речі, перед підйомом на гору до руїн замку ви помітите злегка пошарпану часом жовту барокову будівлю. Це палац Гьостінг (Schloss Gösting), побудований на початку 18 століття після інциденту з блискавкою. Тогочасний власник замку, граф фон Аттемс, вирішив не відновлювати замок, а побудувати собі нову літню резиденцію нижче. У 1955 році сім'я Аттемсів продала замок, після чого його кімнати почали використовувати як житлові приміщення для гастарбайтерів, найнятих відновлювати місто після війни. Зрозуміло, на стані палацу це відбилося не найкращим чином. Пізніше його ремонтували, зараз він перебуває у приватній власності та, судячи з усього, закритий для сторонніх.

Палац Гьостінг під замком / Фото Марина Григоренко

Читайте такожУїк-енд в Нюрнберзі: нетипова Баварія, легендарний різдвяний ярмарок і великий рок-фестиваль

Далі, вже на автобусі, я попрямувала в центр Граца (Innere Stadt). Умовно його можна поділити на дві частини. Одна з них – Старе місто(Grazer Altstadt), яке від більш сучасної частини відокремлює річка Мур.

Як я вже писала вище, Старе місто Граца повністю віднесене до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. І зовсім не даремно. Тут правда дуже красиво – починаючи від численних барокових церков, охайненьких історичних будиночків з деталями, які можна розглядати цілу вічність, і закінчуючи сучасними спорудами, які аж ніяк не псують зовнішній вигляд міста. Всього близько тисячі різних будівель.

Трохи розповім про основні визначні пам'ятки Старого міста. По-перше, в Граці дуже багато церков, що типово для католицької Австрії. За моїм спостереженням, переважає бароко, тоді як готика в класичному розумінні цього слова – явище рідкісне.

У Граці дуже багато церков / Фото Марина Григоренко
Австрійські церкви дуже цікаві всередині / Фото Марина Григоренко

Гуляючи в перший день по старому місту я, здається, зайшла в кожну з них. Варто відзначити, що багато австрійських церков дійсно варті того, щоб зайти всередину. Вони практично завжди оздоблені дуже багато, навіть найскромніші в передмісті.

Головний Грацький собор / Фото Марина Григоренко

Читайте такожЯк не зіпсувати своє європейське Різдво

Але, мабуть, головним тут вважається Собор Святого Егідія, він же Грацький собор (Der Grazer Dom). Це готичний собор, побудований в 15 столітті. Правда, готика тут своєрідна, не така, як у Франції чи Німеччині, без шпилів і горгулій. Зовні це світла будівля з червоним черепичним дахом і зеленими куполами. Але коли заходиш всередину – ось тут вже відчувається готика. У перший день я в нього не потрапила, оскільки було вже пізно. Але на наступний все ж зайшла, і не дарма. Було дуже красиво.

Грацький собор всередині / Фото Марина Григоренко

Тут же розташований Мавзолей імператора Фердинанда ІІ (Mausoleum KaiserFerdinands II). Навіть якщо ви не маєте особливого бажання вшанувати пам'ять легендарного австрійського правителя, звернути на будівлю увагу все одно варто, адже вона є одним з кращих пам'ятників маньєризму в Австрії, тобто перехідного періоду від ренесансу до бароко.

Мавзолей імператора Фердинанда II в Граці / Фото Марина Григоренко

Читайте такожВтеча з галасливого Берліна в безтурботний Потсдам

Окремої уваги заслуговує міська ратуша Граца (Graz Rathaus), розташована на головній міській площі (Hauptplatz) - біла будівля в стилі неокласицизм. Це далеко не перша будівля міської мерії на цьому місці - то вона не влаштовувала владу за розміром, то за зовнішнім виглядом (дуже скромна була), то городянам не подобалася. У нинішньому вигляді будинок оформили під кінець 19 століття – так, щоб догодити всім незадоволеним. Як на мене, це їм вдалося.

Ратуша Граца / Фото Марина Григоренко

На площі перед ратушею традиційно збирається багато людей. Жителі та гості міста дуже люблять влаштовувати "точку збору" біля фонтана Ерцгерцогу Йогану Баптісту Австрійському (Erzherzog Johann Brunnen). Німецьку назву запам'ятати дещо легше. В одному місці тут можна одночасно побачити різні групи людей. Тут же нерідко встановлюються точки зі стріт-фудом, влаштовуються ярмарки та різноманітні народні гуляння.

Фонтан на площі біля ратуші Граца - головна точка збору туристів і городян / Фото Марина Григоренко

Ну а звідси можна бродити міськими вуличками серед всіх цих доглянутих будиночків з червоними дахами. У багатьох з них своя історія і унікальне оформлення – одні з ліпниною, одні з розписом, одні ще з чимось. Загалом, можна розглядати дуже довго.

Кожен будиночок в центрі Граца унікальний / Фото Марина Григоренко

Тут же знаходиться один з головних музеїв міста – Грацевський арсенал (Landeszeughaus). У цьому історичному будинку, зведеному в середині 17 століття, знаходиться найбільший у світі збройовий музей. Тут зібрано близько 32 тисяч одиниць зброї, інструментів, обладунків для битв, парадного одягу і так далі.

Грацевський арсенал - найбільший музей зброї у світі / Фото Марина Григоренко

Читайте такожУїк-енд у Гданську: казкове містечко на березі моря з багатою рибною кухнею і цілою пивною вулицею

Ну а через річку, в більш сучасній частині центру Граца, знаходиться одна з найбільш незвичайних будівель міста – Кунстхаус-Грац (Kunsthaus Graz), де знаходиться музей сучасного мистецтва. Темно-синя конструкція біоморфної форми з пухирцями з'явилася в місті в 2003 році та швидко отримала прізвисько "дружній інопланетянин". Вночі вона ще й світиться!

Краєвид на Кунстхаус з Шлосберга / Фото Марина Григоренко

Варто відзначити, що більшість городян ставляться до нього позитивно (привіт Театру на Подолі). Кунстхаус швидко перетворився на один із символів Граца, а контраст між ним та історичною забудовою міста тут прийнято вважати проявом діалогу між традицією і авангардом, між минулим і майбутнім.

Кунстхаус зблизька / Фото Марина Григоренко

До речі, про мости. Через міську річку Мур їх декілька і саме ними ви, найімовірніше, будете добиратися від житлової частини міста в історичну. Однак особливої уваги тут заслуговує ще одна сучасна конструкція – так званий Острів Мур (Murinsel). На ділі це не острів, а штучна сучасна конструкція посеред річки. У центрі Мурінселя – кафе і невеликий амфітеатр.

Острів Мур в Граці / Фото Марина Григоренко

Увечері острівець загоряється синіми вогнями. Видовище дійсно дуже красиве, а тому його дуже люблять закохані парочки. Вечірній Грац взагалі дуже красивий.

Вночі острів Мур особливо красивий / Фото Марина Григоренко

Читайте такожСтрасбург: місто на перехресті доріг, де народжуються закони Євросоюзу

Саме з цього острівця можна потрапити до чи не головної визначної пам'ятки міста – замку Шлосберг (Schlossberg), що перекладається як "замкова гора". Археологи стверджують, що ранні поселення на цьому місці з'явилися ще у 8 столітті до нашої ери, однак перший замок Грац (назва походить від словенського "gradec", що перекладається як "маленький замок") був побудований тут в 1125 році. Саме ця дата і вважається моментом заснування міста.

Цікаво, що аж до навали військ Наполеона в 1809 році замок жодного разу не був захоплений. Завдяки цьому Шлосберг навіть потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найбільш стійка оборонна споруда всіх часів і народів.

Годинникова башта Шлосберга / Фото Марина Григоренко

Втім, нині Шлосберг – це не тільки замок. Територія його досить велика, а по ній розкидано чимало цікавих об'єктів – малий замок Граца, стара годинникова башта (Uhrturm), фонтани, скульптури і, звичайно ж, великий, доглянутий сад, яким можна дуже довго гуляти, насолоджуючись мальовничими краєвидами на весь Старий Грац.

Краєвид на Грац зі Шлосберга / Фото Марина Григоренко

Крім того, Шлосберг – це популярне місце для різних розважальних заходів. Тут є ресторани, кафе і, найголовніше, концертний майданчик під відкритим небом Schloßbergbühne Kasematten, він же Kasemattenbühne. Це відмінний приклад того, як можна з користю використати старе приміщення. В даному випадку – це колишні фортифікаційні укріплення-каземати, побудовані наприкінці 16 століття, проте в 19 столітті вони були частково зруйновані, – по суті від них залишилися тільки стіни.

Читайте такожЄвропейський фестивальний досвід: чого українським організаторам ще варто повчитися

Вперше як сцена каземати були використані ще в 1927 році, з тих пір і почалася їх нове життя. Правда, Друга світова війна внесла свої корективи – під час одного з бомбардувань споруда серйозно постраждала. Ремонтувати її взялися в 1949 році – спільними зусиллями місцевих студентів та британських солдатів, які базувалися тоді в Граці. В цьому ж році тут показали першу постановку, а британці навіть брали участь у ній як статисти.

Територія Шлосберга / Фото Марина Григоренко

У 1989 році у сцени з'явився навісний дах – залежно від погоди і вимог артистів, його можуть то відсувати, то насувати. У наступні роки проводилося ще кілька модернізацій – починаючи від технічних можливостей сцени і закінчуючи облаштуванням приміщень для сервісних служб.

Нині сцена використовується найрізноманітнішим чином, її навіть можна орендувати. Тут проводяться і фестивалі, і конференції, і палацовий бал, і театральні шоу, і концерти класичної музики, і виступи сучасних виконавців, і багато іншого. Ну а в грудні тут облаштовують різдвяний ярмарок.

Концертний майданчик Шлосберга / Фото Марина Григоренко

Читайте такожКонтрастний Франкфурт-на-Майні: місто хмарочосів серед історичних будинків

Мені пощастило побувати тут на музичному концерті (до речі, саме завдяки цьому концерту я і вирішила їхати в Грац, тож дякую музикантам), і можу сказати – що акустика, що освітлення тут дуже якісні. Не кажучи вже про атмосферу, що панує там! Уявіть, ви сидите в центрі стародавньої споруди, слухаєте сучасну музику, а поруч літають кажани. Є в цьому якась особлива магія.

Підйом на Шлосберг нелегкий / Фото Марина Григоренко

Піднятися до замку можна на фунікулері, ліфті або пішки красивими сходами. Я вибрала саме останній варіант. Зізнаюся, часом було важкувато. Але, з іншого боку, сходи ярусні, а тому на шляху постійно трапляються затишні оглядові майданчики з лавочками, де можна перепочити.

Зате є де відпочити, милуючись мальовничими краєвидами / Фото Марина Григоренко

Окрему увагу хочу приділити міському парку Граца (Stadtpark), який буквально впирається в Шлосберг. Взагалі, європейці дуже люблять свої парки і з задоволенням тут проводять вільний час. У вечір суботи Штадтпарк буквально захопила молодь, велосипед ніде припаркувати.

Причому, що мені особливо подобається, тут прекрасно уживаються найрізноманітніші люди і компанії – хтось прийшов пограти в настільні ігри, хтось на побачення, хтось на пікнік, хтось просто гарненько випити. Тут вам і панки з гітарами, і хіпі зі своїми дивними інструментами, і араби з кальянами, і спортсмени. А місцями дуже виразно відчувався запах марихуани (в Австрії з нею окрема історія). Поліції поруч я не бачила, та й в принципі в місті за весь час майже не зустрічала.

Міський парк Граца / Фото Марина Григоренко

Також у парку є різні цікаві скульптури. Особливо виділяється алея з войовничими фігурами Аустрії і Штирії, 150-річний дуб і ставок з качками. Вода там така чиста, що навіть було видно, як вони гребуть своїми помаранчевими лапками.

Скульптура Аустрія в міському парку Граца / Фото Марина Григоренко
Вода в ставку кришталево чиста, навіть видно як качечки гребуть лапками / Фото Марина Григоренко

Взагалі, Грац дуже затишне і комфортне для відпочинку місто. Таких великих натовпів туристів, як в тому ж Відні, тут немає. В основному туристи тут німецькомовні, італійці та словенці (з останніми місто пов'язує давня сусідська історія). Наприклад, коли я йшла в Гьостінг, можна було 10 хвилин взагалі нікого не зустріти, та й там не так вже й багато людей було.

Проте під вечір суботи народ вибрався на вулиці, і, як мені здалося, більшість – місцеві. На одній з площ в Старому місті в той день був якийсь концерт латинської музики, і там, здається, зібралося все місто – хто підтанцьовував, хто спілкувався з друзями, хто попивав напої, хто просто відпочивав.

На вихідних Грац взагалі живе бурхливим вечірнім життям – практично на всіх площах в центральній частині міста, у всіх парках та інших просторах. Наприклад, я зайшла випадково на якусь вечірку з діджеєм і напоями у дворі одного місцевого музею. Там було настільки затишно, що мені навіть захотілося там затриматися, але у мене вже були інші плани на вечір.

Ну а я ніяк не могла натішитися місцевим елементом цивілізації – сучасною колонкою з питною водою під ратушею. В умовах 35-градусної спеки це дуже доречно. Та й вода з неї була справді смачна. Пізніше я зрозуміла, що це звичне явище по всій Австрії, що гарненько заощадило бюджет моєї поїздки, адже літо 2018 в Європі було ну дуже спекотним.

А наостанок розповім ще про одне цікаве місце в Граці, куди обов'язково варто зайти. В 4 кілометрах від Старого міста знаходиться готичний Палац-замок Еггенберг (Schloss Eggenberg). Він вважається частиною культурної спадщини ЮНЕСКО в Граці та є найбільшою аристократичною резиденцією регіону, а тому всередині там все дуже по-багатому, наші чиновники старого зразка позаздрили б. Звів його в 17 столітті один з найближчих соратників імператора Фердинанда II – князь Еггенберг. Майбутній господар захоплювався астрологією, і це простежується у всій архітектурі палацу.

Нині у приміщеннях замку частково знаходяться музейні експозиції – художні, археологічні та нумізматичні. В окремі зали палацу можна потрапити тільки сезонно у складі екскурсійної групи.

Палац Еггерберг у всій красі / Фото Марина Григоренко
Зайти всередину можна з екскурсією / Фото Марина Григоренко

Мені ж до душі найбільше припав парк навколо замку, де можна довго гуляти і милуватися зеленими пагорбами, які буквально підступають до нього. По газонах там просять не ходити, зате ціла велика галявина виділена під пікніки.

У Еггербергу дуже зелено / Фото Марина Григоренко

А ще в парку живуть павичі. Дуже багато павичів і вони скрізь. І навіть літають. Невпевнено, але літають. Правда до серпня вони вже поскидали хвости, але все одно виглядали мило. І саме там я дізналася, як виглядають павині діти.

Павичі тут скрізь / Фото Марина Григоренко
А так виглядають павині діти / Фото Марина Григоренко

Вхід на територію палацу платний і залежить від того, що ви плануєте відвідувати. Приміром, просто прогулятися по парку коштує 2 євро для дорослих, у приміщення і музеї палацу можна потрапити за єдиним квитком за 15 євро.

***

Багато туристів, відвідуючи ту чи іншу країну, часто досить несправедливо обмежуються лише столицею. Так і у випадку з Австрією – ми найчастіше чуємо про поїздки до Відня. Однак Австрія – це набагато більше. І мені особисто багато інших міст за атмосферою куди ближче гучної, нехай і неймовірно красивою столиці. Так що не бійтеся розширювати географію своїх поїздок місцями крім головної туристичної локації. І тоді попереду на вас чекають такі ж неймовірні відкриття, як у мене сталося у випадку з Грацем!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся