Греція підходить для відпочинку в будь-яку пору року / фото Марина Григоренко

Відпочинок в Греції: все, що потрібно знати туристам (фоторепортаж)

08:15, 03.11.2021
13 хв. Туризм

Подорожувати до Греції можна в будь-яку пору року.

У літньому туристичному сезоні 2021 року Греція увійшла до топ-5 найпопулярніших країн, куди найчастіше їздили на відпочинок українські туристи.

З одного боку, ця сонячна країна приваблює туристів мальовничою природою, теплим морем, багатою історією, фірмовою архітектурою, смачною кухнею і розслабленою атмосферою свята. З іншого боку, Греція відкрила кордони для українців ще в травні 2021 року, коли більшість країн Європи все ще залишалися закритими.

Греція почала приймати туристів з України в травні 2021 року / фото Марина Григоренко

УНІАН підготував добірку корисних порад та рекомендацій, які варто врахувати перед поїздкою до Греції.

Відео дня

Коли в Греції туристичний сезон

Греція настільки різноманітна країна, що їздити туди можна цілий рік, лише підбираючи найбільш оптимальний формат відпочинку. Так, високий пляжний сезон тут, як правило, триває з травня по вересень, але, якщо говорити начистоту, в цей час тут занадто спекотно. Тим же, хто полюбляє морський відпочинок при більш помірних температурах, підійде жовтень-листопад і березень-квітень, хоча за бажання в Греції можна відшукати місця, де купатися комфортно цілий рік.

На островах у Греції тепло до листопада / фото Марина Григоренко

З листопада по березень в Греції активно працюють гірськолижні курорти. Так-так, і такий формат відпочинку тут є. А все тому, що в Греції зустрічаються відразу три кліматичних типи – основний середземноморський, а також альпійський і помірний.

Ну а оскільки Греція – країна з дуже багатою культурою та історією, в екскурсійні подорожі сюди можна літати цілий рік. Більш того, в зимовий період блукати по місцевих визначних пам'ятках куди приємніше, ніж в літню спеку.

Набагато приємніше ходити на екскурсії не в літню спеку / фото Марина Григоренко

До того ж, як приємно вирватися з холодної української зими туди, де температури навіть у грудні-лютому рідко опускаються нижче 10 градусів тепла. 

Як потрапити до Греції

В останні роки додалася велика кількість нових рейсів до Греції з України, в тому числі від бюджетних авіакомпаній. Зрозуміло, в основний туристичний сезон туди літає набагато більше рейсів, головним чином за рахунок чартерів на популярні курорти від туроператорів. Проте, в Афіни або Салоніки без проблем можна потрапити і взимку.

В Афіни літаки з України літають цілий рік / фото Марина Григоренко

Ну а далі – вибирати вам: залишатися у великих містах або відправлятися на острови, яких в Греції близько 2000 тисяч. Найкраще переміщатися по країні внутрішніми авіарейсами найбільшої грецької авіакомпанії Aegean Airlines або ж по морю – поромне сполучення тут також дуже добре налагоджене.

Правила в'їзду до Греції

На даний момент, щоб потрапити на територію Греції, громадянам України необхідно виконати одну з умов (також стосується внутрішнього переміщення між островами):

  • надати сертифікат вакцинації проти COVID-19 (Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson+Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Sinopharm та інші) в друкованій або цифровій формі, в тому числі в додатку "Дія" з QR-кодом
  • надати негативний результат ПЛР-тесту на SARS-CoV-2, який зроблений не раніше ніж за 72 години до прибуття на пункт пропуску в Греції)
  • надати негативний результат тесту на антиген (швидкий тест), який необхідно зробити не раніше ніж за 48 годин до прибуття
  • надати довідку про перенесену коронавірусну хворобу, видану через 30 днів після дати першого позитивного тесту, і яка діє протягом 180 днів після нього

Варто врахувати, що при в'їзді на територію Греції можливе тестування окремих мандрівників методом випадкового відбору. Якщо його результат виявиться позитивним, то з вами зв'яжуться представники МОЗ для переміщення на 14-тиденний карантин в спеціальних готелях за рахунок держави Греція.

Вищезазначені вимоги поширюються також на дітей віком від 12 років.

Для переміщення на острови в Греції теж потрібен covid-сертифікат / фото Марина Григоренко

Крім того, необхідно заповнити спеціальну форму PLF за 24 години до перетину кордону.

Також для безвізового в'їзду в Грецію потрібен діючий біометричний закордонний паспорт і поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні, що покриває витрати на лікування корнавірусу.

Що відомо про грецьку медицину

Особливістю Греції є те, що країна розташована на островах – і це впливає на надання медичної допомоги, оскільки не на кожному острові є медики і лікарні. Тому, наприклад, щоб доставити людину до клініки, потрібно скористатися поромом, який ходить за графіком. Якщо не встигли – чекайте.

З медициною в Греції найкраще в Афінах і на Криті / фото Марина Григоренко

Однак якщо сталася критична ситуація, наприклад, аварія або катастрофа, варто скористатися викликом допомоги по телефону 166. В такому випадку до постраждалих може прибути санавіація. Якщо ж мова йде про менш критичні ситуації, вам можуть надати рекомендації... і попросять зачекати.

Так, наприклад, у страховій компанії ІНГО розповіли: коли їхня клієнтка пошкодила ногу в Греції і була підозра на перелом, грецькі медики відмовили в наданні екстреної допомоги. Вони пояснили це тим, що пором відійшов, а причини для виклику швидкої допомоги немає. Постраждалій запропонували прикладати холод до пошкодженої ноги і купити знеболювальне в місцевій аптеці. До речі, вони є на кожному острові, й фармацевти говорять грецькою, англійською, французькою та російською мовами.

Щоб надати медичну допомогу в цій ситуації, страхова скористалася послугами приватної швидкої допомоги. Жінку оперативно доставили в медустанову, де її прооперували.

Без якісного страхового поліса лише виклик приватної швидкої обійдеться туристу приблизно в 250 євро, а якщо це віддалений острів і необхідне транспортування катером – від 450 євро.

З островів хворих доводиться евакуювати санавіацією чи морем / фото Марина Григоренко

При цьому через "острівну особливість" в Греції популярна послуга "консультація по вайберу". По телефону лікарю направляються скарги на самопочуття. Проаналізувавши їх і уточнивши симптоматику, він може поставити діагноз, призначити лікування і навіть скинути рецепт.

Але, на відміну від українських медиків, грецькі не дуже охоче призначають аналізи. Іноді доводиться просто просити їх призначити додаткові медичні обстеження.

Також туристи, яким довелося побувати в грецьких клініках, скаржаться на чистоту і сервіс. Якщо це державний медичний заклад, то там буде брудно, а лікарі можуть курити в своїх кабінетах. І точно будуть черги. Вони діляться за пріоритетністю: критична ситуація, люди, які можуть почекати, і незначна симптоматика. Тому якщо ваше звернення не є критичним, доведеться знову почекати.

Неохайність грецьких міст, на жаль, передалася і лікарням / фото Марина Григоренко

У приватних клініках більш уважні лікарі. Вони працюють цілодобово, але такі заклади розташовані на великих островах. Ціни різні, але в середньому від 55 євро за консультацію, а за візит до стоматолога доведеться заплатити 70 євро.

Найкраща медична інфраструктура облаштована в Афінах і на острові Крит, а також в регіонах Ахея, Салоніки і Халкідікі.

Які цікаві місця в Греції варто відвідати

Зрозуміло, за екскурсійною програмою туристи найчастіше відправляються в столицю – Афіни. Саме тут знаходиться знаменитий Акрополь і ще з десяток інших знакових пам'яток епохи Стародавньої Греції і Стародавнього Риму, а також ціла купа прикладів візантійської архітектури. А ще Афіни – це місто музеїв, адже тут діє більше двох сотень музеїв і приватних галерей.

В Афінах величезна кількість пам'яток античності / фото Марина Григоренко
Візантійська архітектура Афін / фото Марина Григоренко
Афіни – це один суцільний музей / фото Марина Григоренко

Але чи не головна родзинка Афін – особлива атмосфера свята і розслабленості, адже люди тут вміють радіти життю. Місто неймовірно живе і на його вулицях вельми органічно сусідять старовинні будівлі та сучасні графіті.

Сучасні Афіни / фото Марина Григоренко
Сучасні Афіни / фото Марина Григоренко

Увечері Афіни гудуть і сяють – молодь окупує численні кафешки, сувенірні крамниці працюють до глибокої ночі, а вуличні музиканти доповнюють картину.

Кафешки в Афінах всюди / фото Марина Григоренко
Грецькі вулички / фото Марина Григоренко
Сувенірні лавки в Греції працюють до глибокої ночі / фото Марина Григоренко

Крім того, можна вирушити в друге за величиною місто країни – Салоніки у Центральній Македонії. Місто багате на пам'ятки ранньохристиянського і візантійського зодчества, внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також велику кількість музеїв. Крім того, в його околицях розташована чимала кількість невеликих населених пунктів, які влітку окупують туристи.

Салоніки – друге за величиною місто Греції / фото ua.depositphotos.com

Також туристи люблять відпочивати в Греції на островах. Їх тут настільки багато, що часом зробити вибір стає непосильним завданням. Зрозуміло, найпопулярнішим є острів Крит – це найбільший грецький острів, на території якого аж три аеропорти: Іракліон, Ханья і Сітія. В цілому туристична інфраструктура Криту вважається найкращою в порівнянні не тільки з іншими грецькими островами, але з багатьма популярними європейськими курортами.

На Криті найкраща інфраструктура в Греції / фото Марина Григоренко

Знайти, чим зайнятися на Криті – також не буде проблемою. Крім морського відпочинку, тут знаходиться величезна кількість пам'яток: як археологічних, так і природних. Стародавні розкопки, візантійські фортеці, найбільша ущелина Європи в парку Самарія, унікальні печери, зелене плато Ласіті та навіть безлюдний острів... Це далеко не повний список тутешніх чудес.

Природа Криту / фото Марина Григоренко

Ще один популярний острів в Греції – Родос. Це разом з Критом один з найтепліших грецьких островів, де, до того ж, однозначно є що подивитися. А ще Родос неймовірно інстаграмний.

Природа Родосу / фото ua.depositphotos.com

Серед інших мальовничих островів Греції, які також можна відвідувати не тільки влітку – "зелені" Корфу, Закінф і Кефалінія. Звісно, взимку ви тут навряд чи зможете скупатися (якщо ви, звичайно, не екстремали), але зате можна довго бродити по зелених пагорбах, насолоджуючись природою і морським бризом.

Природа Корфу / фото ua.depositphotos.com

Крім того, є в Греції можливості й для активного зимового відпочинку. В першу чергу мова йде про гірський масив Парнас в Центральній Греції. Це одна з найкрасивіших вершин країни, де в останні роки облаштували кілька непоганих гірськолижних курортів, поки ще маловідомих широкій масі туристів. 

Святилище Дельфи на схилі гори Парнас / фото ua.depositphotos.com

Також за зимовим екстримом можна відправитися в Фалакро, Сівши, Ворас і ті ж Салоніки. Чи варто говорити, що тут ще й неймовірно красиво і цікаво!

Ще кілька корисних фактів про Грецію

1. З 2002 року національною валютою Греції стало євро, тож взяти з собою в дорогу готівку буде взагалі не проблемою. При цьому греки вельми неохоче впроваджують у себе оплату картками (бо треба платити комісію). Тому якщо у великих містах на материку картою розплатитися можна практично скрізь (навіть в маленьких магазинчиках), то на островах вам може знадобитися більше готівки.

2. Офіційна мова в Греції – грецька, зі своїм особливим алфавітом. Втім, в популярних туристичних місцях легко можна зустріти вивіски англійською і навіть російською мовами. Зі спілкуванням в туристичній Греції також не буде проблем – тут багато людей в достатній мірі володіють англійською мовою, також нерідко персонал готелів і ресторанів говорить російською мовою.

3. Грецька кухня – це окремий вид насолоди (і один з найяскравіших видів середземноморської кухні). Типова грецька їжа є простою, барвистою і ароматною, а найбільш характерним елементом харчування греків вважається велика кількість оливкової олії практично у всіх стравах. В цілому, трави і спеції в Греції використовуються набагато частіше, ніж в інших середземноморських кухнях.

Заклади харчування в Греції завжди забиті / фото Марина Григоренко

Найбільш популярні овочі в грецькій кухні – томати, баклажани, картопля, зелена квасоля, перець і цибуля. Також в пошані фета та інші види сиру, виноградне листя, цукіні та йогурт. Крім того, греки активно використовують м'ясо – свинина, баранина і козлятина. Популярні й риба, молюски та інші морепродукти. У десертах переважають мед і горіхи.

Серед найпопулярніших страв грецької кухні – запіканка з баклажанів та м'яса мусака, тушковане м'ясо в густому цибульному соусі стіфадо, баранина в глиняному горщику клефтіко, запіканка з макаронів з м'ясом, сиром і яйцем пастітсіо, фаршировані м'ясом баклажани папутсак'я, начинені фаршем перці або помідори геміста, голубці у виноградному листі долма, маленькі шашлики на дерев'яних шпажках сувлакі, пиріжки з листкового тіста з різними начинками пітес, а також домашні ковбаски луканіка хор'ятика, в які, крім м'яса, додають різні інші продукти.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся