Експерти радять туристам звернути увагу на словацькі Татри / Flickr/Govisity.com

Куди податися цього року в межах Європи? Експерти з туризму оцінили віддалені узбережжя, людні міста і навіть непопулярні досі куточки на континенті, шукаючи найкращі місця, які варто було б відвідати у 2019 році.

Від лісів з ведмедями до оточених виноробнями містечок – Lonely Planet склало ТОП-10 найцікавіших і найменш відомих мальовничих місць на континенті.  Першими у списку видання опинилися Високі Татри у Словаччині, у пейзажах яких фахівці з подорожей помітили «щось містичне». Адже їм притаманні піднесеність кривих скелястих вершин і глибина водоспадів у місці, де сніжна ковдра торкається землі, а страшні звірі стережуть ліси.

Читайте такожНазвані найкращі туристичні напрямки на 2019 рік

Відео дня

Бурих ведмедів не часто можна зустріти у більшості регіонів Європи. Але в дикій і суворій частині Словаччини вони процвітають. Тож тут їх побачити легше, ніж будь-де. Все більша кількість туристичних агенцій пропонують піші подорожі в пошуках бурих ведмедів, під час яких доведеться пройти через ліс, де бродять рисі, вовки й татранські козиці.

Окрім спостережень за дикою природою, туристам є чим себе зайняти у словацьких горах. Можна піднятися на найвищу вершину Татр – Герлаховський пік, висота якого сягає 2655 метрів. Можна вирушити в мандри на човні через кришталеве озеро  Штребське плесо, а ще скористатися гостинністю високогірних хат.

На другому місці в списку опинився Мадрид. Столиця Іспанії якимсь чином змогла перетворити широку економічну кризу в країні на щось в дусі «ча-ча-ча», відскочивши назад з відновленими силами. Нічне життя міста, яке і так було одним з кращих у Європі, продовжує покращуватися. Calle de Ponzano – вулиця, де можна лише стоячи скуштувати традиційні тапас і запити мінімалістичними коктейлями – тепер стає однією з найкращих нічних вулиць на континенті.

Але зміни помітять не лише сови.  Бажання добитися довготривалого життя призвело до широкомасштабного переходу на пішохідні порядки. З’явилися велосипедні доріжки й схеми з оренди двоколісного транспорту. Широкі пішохідні вулиці й нові системи контролю викидів змінюють місто. Навіть історичний Національний музей Прадо отримав новий блиск завдяки низці спеціальних виставок: від показів не бачених досі робіт до мистецьких шоу. Видовища будуть тривати впродовж всього 2019 року в рамках святкування 200-річчя музею.

Читайте такожНазвані бюджетні міста світу для одноденної подорожі

Арктичне узбережжя Ісландії – третє в списку Lonely Planet. Північна країна вже десять років користується популярністю серед туристів. Однак, у неї є ще один несподіваний козир в рукаві. Більшість з мільйона відвідувачів щороку зосереджуються на Рейк’явіку і славнозвісному Золотому кільцю. Деякі безстрашні душі вирушають на захід чи навіть на далекий схід країни. Але одиниці до цього часу цікавилися, що там на півночі Ісландії.

Простягаючись вздовж 800 кілометрів від Хваммстангі на заході до Баккафйордюр на сході, нещодавно знайдене Арктичне узбережжя охоплює 21 село і чотири острова вздовж простого північного узбережжя, наповненого природними дивами, якими Ісландія славиться. Тут можна побачити неймовірні водоспади, колосальні льодовики й фумароли, над якими здіймається дим. Тут нескінченні можливості для зимових видів спорту, спостережень за дикою природною і неймовірних пригод. Коротше кажучи, в цій частині країни скупчилося найкраще в Ісландії. Але ніяких натовпів.

На четвертому місці – Герцеговина. Це історична область на півдні сучасної Боснії й Герцеговини. Видання радить серйозно розглянути цей напрямок для наступної мандрівки. Якщо подумати про боснійську місцевість, одразу на думку спадає місто Мостар і його славнозвісний Старий міст. Але кожного літа сюди приїжджають величезні натовпи, які намагаються зробити чергове фото стародавньої кам’яної споруди.

Читайте такожУкраїнський лоукостер полетить до Парижа і Ніцци: названі дати та ціни

Видання радить нарешті роздивитися й інші чудові місця Герцеговини, вирушивши у велосипедну подорож вздовж Ciro I – колишньої залізничної лінії часів Австро-Угорської імперії, яка пролягає через всю країну від Мостара в БіГ до Дубровніка в Хорватії. Цей маршрут об’єднує найкращі краєвиди в регіоні. Старі атмосферні залізничні станції на шляху дозволяють поставити на замок свій велосипед і роздивитися місцевість краще.

Можна прогулятися середньовічними вулицями міста Почітель, дослідити карстові вітрові тунелі у Вертеніці чи піднятися до традиційного гірського села Лукомір. Ці враження допоможуть по-новому подивитися на регіон.

Замикає п’ятірку місто Барі в Італії. Місто вже давно стало відправним пунктом для мандрівників, які вирушили досліджувати регіон Пулія. Але колись занепалий порт в «Ахіллесовій п’яті» Італії переживає відродження. Пожвавлене старе місто задає тон. Завішені вивісками крамниці замінили сімейні кафе, де можна скуштувати традиційні страви за рецептами бабусь. Однак, зміни в Барі більш ніж косметичні. Культурний простір відроджується: від барвистого Teatro Piccinni до колись засуджених  спадкових готелів на зразок Oriente. Не варто забувати й про модерний Teatro Margharita – театр, який стоїть на палях над морем. Він став неймовірним мистецьким простором. З огляду на покращене нічне життя (хтось хоче випити коктейль у колишній театральній касі?), безпечніші вулиці й чистіші пляжі, Барі знову став привабливим напрямком.

Читайте такожСтало відомо, які країни найбільше заробляють на туризмі

На шостому місці – Шетланд. Мало хто з туристів доїжджають до найбільш північної точки Великої Британії – Шетландських островів, розташованих за 170 кілометрів від узбережжя материкової Шотландії. Тож обвітрений архіпелаг у Північному морі лишається повністю в розпорядженні лише найбільш суворих мандрівників, спраглих до підкорення прибережних стежок. Тут можна спостерігати за дивною дикою природою, обідати в рибних закладах і пити прославлене місцеве віскі.

Звісно, зустріч з Шетландом доводиться «заслужити». Адже пором сюди пливе цілу ніч від Абердина. І сісти на цього – це вже пригода. Але коли вже вдалося дістатися до архіпелагу, життя змінюється на краще одразу ж. Можна одразу ж роздивитися видр і косаток зі скелястих масивів, а потім піти в один з місцевих пабів Лервіка. Видання також зауважує, що кожного січня на островах відбувається фестиваль Up Helly Aa в стилі вікінгів.

На сьомому місці – Ліон у Франції. Місто дуже довго було в тіні французької столиці. Воно не може похвалитися такою репутацією (і такими натовпами), як Париж. Але Ліон має низку переваг: він красивий завдяки берегам одразу двох річок: Рони й Сони, у нього широкий спектр ресторанів зі смачною їжею, а ще він культурно розвинений.

У 2019 році, на думку Lonely Planet, Ліон рішуче потрапить під глобальну увагу. Власне, це ж батьківщина французького кіно. Крім того, він буде приймати фінал жіночого кубку світу FIFA у липні.

На восьмому місці списку – Ліхтенштейн. Де ще можна обійти цілу країну за вихідні? Таке може запропонувати лише невеличка, але красива держава. В рамках святкування 300 років проголошення свого суверенітету, країна відкриє Ліхтенштейнський маршрут – мальовничий гірський шлях протяжністю 75 кілометрів, який піднімається на гірську вершину й охоплює всі 11 муніципалітетів країни.

Навіть якщо гуляти по горах не цікаво, Ліхтенштейн все одно чудове місце для подорожі. Адже це королівство, чий монарх живе в замку на вершині над столичним містом Вадуц. Святкування 300-річчя королівства відзначиться низкою особливих виставок і вечірок.

Читайте такожНазвані топ-10 найкращих весільних локацій світу

Дев’яте місце – місто Веве у Швейцарії, яке у 2019 році пожне більше, ніж будь-коли, з наближенням Фестивалю виноградарів (Fête des Vignerons), який пройде у липні. Він проводиться раз на кожні 20 років з 18 століття. Це фестиваль вина, який триває три тижні й наповнений костюмованими шоу, концертами альпійських горнів.

Замикає ТОП-10 від Lonely Planet  місто Істрія в Хорватії, яке славиться рив’єрою у формі серця, великими пам’ятниками, неймовірними місцевими стравами й вином. Можливо саме тому Римська імперія, Венеціанська республіка й Австро-Угорська імперія намагалися захопити це красиве і родюче місце впродовж багатьох століть. Але тепер воно відкрите для туристів.