Прямі польоти до Алмати МАУ припинить наприкінці жовтня / фото УНІАН

Найбільший в Україні авіаперевізник - авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) з 27 жовтня, з початком зимової навігації, припинить виконання прямих регулярних рейсів між Києвом і Алмати (Казахстан).

Як повідомила прес-служба, пасажири МАУ, як і раніше зможуть дістатися до Казахстану завдяки код-шерінговій угоді з авіакомпанією Air Astana на маршрутах до Нур-Султана та Алмати.

Читайте такожМАУ запустила продаж квитків за знижкою на авіарейси до Європи

Відео дня

Зазначається, що рішення зупинити польоти прийнято в зв’язку з від’ємною рентабельністю рейсу, викликаною необхідністю облітати територію Росії.

«Заборона використання повітряного простору РФ для українських перевізників привела до значного збільшення тривалості рейсу Київ - Алмати - з 5 ч. 20 хв. до 6 год. 35 хв. - і, відповідно, до додаткових витрат, покрити які не має можливості навіть з урахуванням ефекту від транзитних перевезень», - йдеться у повідомленні.

У прес-службі зазначили, що в грудні 2018 року МАУ припинила виконувати власні рейси до Нур-Султана (раніше Астана), оскільки накопичені за 2016-2018 роки збитки на маршруті становлять 7,28 млн доларів.

«Рішення це вимушене і логічне. Воно пов'язане з труднощами в реалізації хабів моделі, які були не раз озвучені раніше. Втрати понад 7 млн дол. не дозволяють нам у подальшому виконувати збитковий рейс», - цитує прес-служба президента МАУ Євгена Дихне.

Зазначається, що в період з 2013 по 2019 роки авіакомпанія МАУ виконала 2120 рейсів за маршрутом Київ - Алмати - Київ, доставила 528510 пасажирів і 3600 тонн вантажів і пошти, а також забезпечила Міжнародному аеропорту «Бориспіль» додатковий транзитний потік у 380 000 пасажирів.

Читайте такожСтало відомо, з яких країн туристи найчастіше їдуть до Чорнобиля

При цьому повідомляється, що розклад код-шерінгових рейсів між Києвом і Алмати дасть змогу зберегти лише частину транзитних можливостей маршрутної мережі МАУ.

«Закриття рейсу порушує хабову модель авіакомпанії, проте є вимушеним заходом, покликаним повернути компанію в зону прибутковості», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, раніше МАУ призначила нового президента, яким став екс-перший заступник директора аеропорту «Бориспіль» Євген Дихне, який вступив на посаду з 18 вересня.

Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» заснована в 1992 році. Здійснює рейси до столиць і ключових міст Європи, Азії, Африки, СНД і США, забезпечуючи також стикування з маршрутами своїх міжнародних партнерів. Базовим аеропортом МАУ є міжнародний аеропорт Києва «Бориспіль».