Різдвяний ярмарок у Вроцлаві називають найкращим у Польщі / фото Марина Григоренко

Різдвяний Вроцлав: встигнути на найкращий святковий ярмарок Польщі

07:21, 17.12.2022
9 хв. Туризм

Через російську війну українці залишилися без традиційних різдвяних святкувань у себе на Батьківщині. Тим не менш, якщо вже дуже хочеться та є така можливість, цілком реально вирушити на пошуки різдвяного дива до сусідньої Польщі. УНІАН.Туризм розповість про передноворічний ярмарок у Вроцлаві, що вважається найкращим у країні.

Багато хто каже, що найкращий різдвяний ярмарок Польщі зазвичай влаштовують не у Варшаві та не в Кракові, а у Вроцлаві. І з цим складно не погодитися. Особливо враховуючи той факт, що на варшавському ярмарку ми побували за день до вроцлавського.

Ні, зрозумійте правильно, різдвяне містечко у Варшаві теж затишне, і ялинка цього року там суб'єктивно красивіша за вроцлавську. Майже усюди можна розрахуватися карткою, а глінтвейн наливають в одноразовий посуд, тож не потрібно платити завдаток (про це трохи пізніше). Але воно якесь маленьке, і асортимент усього там не такий вже й великий.

Різдвяна ялинка у Варшаві у 2022 році / фото Марина Григоренко

Але повернемося до Вроцлава. Почнемо з того, що окрім того, що місцевий різдвяний ярмарок дуже красиво оформлений, він є чи не найбільшим у країні. Цього року він займає не лише центральну ринкову площу біля ратуші, але й ще кілька сусідніх менших площ та вулиць. Словом, гуляти можна довго.

На вроцлавському різдвяному ярмарку відвідувачам пропонують величезну кількість точок з їжею та напоями. Асортимент тут дійсно різноманітний.

Зокрема, тут пропонують чимало варіантів м'ясних ковбасок на грилі – від традиційних краківських до білих німецьких братвюрст, які за межами Німеччини зустрічаються не так вже й часто. Коштують вони 18-22 злотих (близько 170 гривень за грудневим курсом).

Ковбаски на вроцлавському ярмарку / фото Марина Григоренко

Також тут є і більш серйозні м'ясні страви на грилі по типу наших шашликів чи рульки, які подаються з печеною картоплею чи тушкованою капустою.

Ще один популярний смаколик на польських ярмарках – підсмажений на грилі копчений овечий сир осципек із Закопаного с журавлиним соусом. Маленький шматочок коштує лише 4 злоті (приблизно 35 гривень), також можна купити з собою головки такого сиру різного розміру.

Сир осципек на грилі дуже популярний на ярмарку у Вроцлаві / фото Марина Григоренко
Також осципек можна придбати окремо / фото Марина Григоренко

Доволі популярною тут є картопля фрі, або ж як її називають місцеві – "фрітка", а ще такі величезні гарячі бутерброди з ковбасою, цибулею та сиром. Прямо такий екскурс у студентське життя, бо щось схоже ви могли бачити в університетських буфетах.

Крім того, тут є точки з різною національною кухнею – польською, грузинською, індійською, корейською і, звісно ж, українською.

Є на вроцлавському ярмарку і українська кухня / фото Марина Григоренко

Щодо глінтвейну (тут його називають гжанець), то він практично усюди однаковий, але його кілька видів – від традиційного червоного до білого з лаймом та фруктових. Також є алкогольний гарячий шоколад та ще трохи напоїв для дітей без алкоголю.

А тепер ми підходимо чи не до головної проблеми вроцлавського ярмарку для більшості українців, які давно звикли жити cashless: за глінтвейн заплатити можна лише готівкою. Абсолютно в усіх точках.

Вибір глінтвейну на ярмарку у Вроцлаві доволі непоганий / фото Марина Григоренко

При цьому щоб насолодитися зігріваючим різдвяним напоєм, окрім 15-20 злотих за сам напій вам ще знадобиться додаткових 20 злотих готівкою як завдаток за чашку. Насправді, це типова схема, яка вже давно працювала на різдвяних ярмарках багатьох країн Європи, зокрема, Німеччини, Австрії та Швейцарії.

Ось за таку чашку доведеться доплатити 20 злотих / фото Марина Григоренко

Напої наливають не в одноразові паперові стаканчики, а тематично оформлені під конкретне місто і рік святкові чашечки. Коли ви купуєте напій, то платите додаткову суму в якості завдатку, а потім отримуєте її назад, коли повертаєте чашку. Чимало туристів чи навіть місцевих забирають собі такі горнятка на згадку, особливо враховуючи той факт, що вони обійдуться дешевше, ніж чашки із зображенням міста в сувенірних лавках.

Місцеві торговці не люблять готівку / фото Марина Григоренко

Взагалі, у Польщі малий бізнес не дуже полюбляє безготівковий розрахунок, адже тоді доведеться платити чималий податок. І якщо у Варшаві якось набагато активніше використовують картки, то у Вроцлаві більшість точок на ярмарку приймають лише готівку. Тож якщо хочете повноцінно відірватися на місцевому ярмарку, то варто попередньо запастися готівкою. Або ж шукати точки з розрахунком карткою, перед замовленням питаючи про можливість розрахунку карткою, адже навіть ті, хто має термінали, часто не викладають їх на видному місті та не мають відповідних наліпок. При цьому, враховуючи реакцію місцевих торговців на запитання про наявність терміналу для карток, вочевидь, втрата клієнта їх не надто турбує.

На ярмарку у Вроцлаві облаштовано багато точок, де поїсти / фото Марина Григоренко

При цьому на вроцлавському ярмарку є чимало стійок, де можна зупинитися і з'їсти-випити все те, що ви купили.

Є тут і кілька дво- та навіть триповерхових будиночків з глінтвейнами, де можна як посидіти в середині (причому в деяких навіть можна забронювати попередньо місце), так і вийти на балкончики помилуватися ярмарком згори.

В таких будиночках можна випити глінтвейну / фото Марина Григоренко
Всередині навіть можна забронювати місце / фото Марина Григоренко

Також на різдвяному ярмарку у Вроцлаві можна відшукати величезну кількість крафтової продукції – сири, ковбаси, настоянки, випічка, мед і багато іншого, а також традиційні для таких містечок святкові вироби, сувеніри, одяг, прикраси, декор, посуд і ще хтозна що. Але також пам'ятаємо, що більшість з торговців приймає лише готівку.

Крім того, тут є невеличкі атракціони типу веселих гірок, дитячих паровозиків, будинку-лабіринту тощо. Також періодично на ярмарку відбуваються концерти та ще якісь активності.

Сама ялинка на вроцлавському ярмарку доволі специфічна, і якщо б таку встановили в Україні, то три дні срачів в Фейсбуці були б нам гарантовані. Але поляки, схоже, реагують на неї спокійніше.

Головна різдвяна ялинка у Вроцлаві / фото Марина Григоренко
Ось так вона виглядає вдень / фото Марина Григоренко

Отже, якщо ви раптом зараз у Польщі чи плануєте туди з'їздити до 31 грудня – саме до цього часу працює різдвяне вроцлавське містечко, то не полінуйтеся і заскочіть на ярмарок у Вроцлаві. Тільки ми все ж радили б обирати будній день, адже тоді все те саме, але людей значно менше: у вихідні сюди з'їжджаються чимало людей з інших польських міст, та й містяни активніше приходять. В суботу там взагалі не проштовхнутися.

Краще відвідувати різдвяний ярмарок Вроцлаву в будні дні / фото Марина Григоренко

Сам Вроцлав також заслуговує на те, щоб залишитися в ньому погуляти хоча б пару днів – там є що подивитися, де прогулятися та де смачно поїсти. Детальніше ви можете про це прочитати в нашому попередньому матеріалі.

При цьому зимовий Вроцлав має певні переваги – оскільки темнішає рано, освітлення в місті вмикається вже о 16:00. Особливо радимо прогулятися на острів Тумський, де ми знайшли просто ідеальний оглядовий майданчик на одній з веж Собору святого Івана Хрестителя. І, що дуже дивно, він взагалі був безлюдний, хоча по факту розташований чи не в найпопулярнішому туристичному місці Вроцлава.

Краєвиди Вроцлава / фото Марина Григоренко

Людей тут завжди багато внизу, але на гору чомусь доходять вони рідко. І це при тому, що коштує це лише 15 злотих (близько 170 гривень), можна розрахуватися карткою, а більшу частину часу вас піднімають ліфтом. Згори видно фактично все місто на 360 градусів, і дуже вдало буде піднятися туди перед заходом сонця – щоб і при світлі дні все побачити, і дочекатися підсвітку.

Зимовий Вроцлав / фото Марина Григоренко

Прогулятися вуличками зимового Вроцлава теж буде цікаво. При цьому в місті достатньо цікавих закладів харчування, тож буде де погрітися.

Зимовий Вроцлав / фото Марина Григоренко

Дістатися до Вроцлава з України можна або прямим автобусом, або поїздом з пересадкою – через Перемишль або через Хелм/Варшаву. На дорогу піде близько доби, а коштуватиме це від 1500 гривень в один бік.

***

Попри війну багатьом українцям хочеться трохи різдвяного дива. Тож якщо у вас є час та можливості, не варто мучити себе докорами совісті, адже від ваших страждань нікому легше не стане. Навпаки – їдьте на різдвяний ярмарок до Вроцлава чи ще кудись, святкуйте, відпочивайте, набирайтесь сил, щоб підтримувати Україну ще з більшим запалом, і, звісно, не забувайте задонатити на щось корисне!

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся