Кадр з минулорічних навчань ЗС РФ "Захід-2017" / REUTERS

Російські військові навчання "Схід-2018" – це безпосередня підготовка Росії до світової війни.

Про це у своєму блозі на сайті «Апостроф» пише російський військовий оглядач і журналіст Павло Фельгенгауер.

За його словами, офіційно Росія вже щонайменше п'ять років готується до світової війни, «яка повинна скоро розпочатися».

Відео дня

Читайте такожУ мережі показали ефектне відео навчань ЗСУ щодо реагування на загрози з моря

«Така оцінка загроз Генеральним штабом РФ: наростає загроза війни, або глобальної ядерної, або серії великих регіональних війн на кшталт загальноєвропейської. Російські військові припускають напад з усіх боків, будують периметр оборони на всіх напрямках. Але головний ворог, звичайно, – Америка, а також її союзники і сателіти, на кшталт України. За кількістю мобілізованих сил – 300 тисяч осіб – зрозуміло, що це підготовка до глобальної війни. Стільки людей не потрібно для якогось локального конфлікту», – пише Фельгенгауер.

Він вважає що анонсовані масштабні навчання ЗС РФ – це перевірка можливостей висунення, мобілізації та постачання такого угруповання в 300 тисяч.

«Думаю, у наступному році на "Кавказі" буде вже 400 тисяч. Але думаю, що і в минулому році на навчаннях "Захід" було задіяно не менше 300 тисяч. Хоча, звичайно, офіційно звучать інші цифри. А до цього на навчаннях "Кавказ-2016" офіційно було 223 тисячі. Тобто кількість змінюється по наростаючій», – підкреслив експерт.

За його оцінкою, навчання «Схід-2018» – більш масштабні, ніж найбільші радянські навчання "Захід-1981", коли передбачалося, що світова війна почнеться в будь-яку секунду.

«Росія завжди діяла "тільки оборонно", вже 500 років. Тому в результаті "справедливих і оборонних" воєн територія Росії збільшилася в 50 разів порівняно з розміром маленького Московського князівства. Кращий захист для Кремля – це напад. І Росія як завжди планує війну зі всією земною кулею. Хоча, звичайно, у Кремля є союзники, наприклад, Киргизстан...», – іронізує Фельгенгауер.