Колишні працівники СБУ причетні до захоплення українських суден поблизу Криму / фото dpsu.gov.ua

У захопленні російськими військовими українських суден в районі Керченської протоки брали участь два колишніх співробітники СБУ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник голови Служби безпеки України Олег Фролов повідомив на брифінгу в Києві.

«Так, у нас є така інформація, що два колишніх співробітники Служби безпеки України виконують завдання саме по захопленню наших суден. Це правда, ця інформація є», - сказав він.

Відео дня

Читайте такожУкраїнські моряки зазнали у Керченській протоці шести видів нападу та вижили лише дивом - СБУ

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя.

У командуванні ВМС наголосили, що про намір здійснити перехід заздалегідь була поінформована російська сторона відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Читайте такожСБУ встановлює особи усіх військових РФ, причетних до нападу на українських моряків

Російський прикордонний корабель "Дон" протаранив український рейдовий буксир, унаслідок чого він був зруйнований. Крім того, при виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Всі 24 моряки, які перебували на суднах, потрапили у полон. Троє з них поранені. Серед полонених - двоє працівника СБУ.

Усі українці були заарештовані так званим "судом" у Криму. Їх обвинувачують у незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК РФ, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).