Конвоювання українського моряка / REUTERS

У російському ФСБ заявили, що українських моряків захоплених у Керченській протоці не можна вважати військовополоненими, "оскільки Україна та РФ не перебувають у стані війни".

Про це на брифінгу заявив начальник слідчого управління ФСБ РФ Михайло Шишов, повідомляє російське агенство ТАСС.

Читайте такожУ ФСБ злякалися за Кримський міст: звинуватили Україну у підготовці провокацій

Відео дня

"Останнім часом українська сторона намагається представити своїх військовослужбовців як військовополонених, проте зазначені українські громадяни звинувачуються в скоєнні кримінального злочину і відповідно до Конвенції про поводження з військовополоненими, підписаної в Женеві 12 серпня 1949 року, не можуть вважатися військовополоненими, оскільки Російська Федерація і Україна не знаходяться в стані воєнного конфлікту або війни ", - заявив він.

Він також заявив, що українські моряки отримали поранення не безпосередньо від обстрілу українського катера російським кораблем, а "від осколків зруйнованої обшивки корабля, кульових поранень у них немає".

Читайте такожУ МінТОТ спростували слова російського омбудсмена про "легкі поранення" полонених моряків

Як повідомляв УНІАН, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи арешт так званим "судом" у Криму українських моряків, заявив, що вони є військовополоненими, тому на них не розповсюджується російське право.

Зазначимо, що стаття 2 Женевської конвенції свідчить: "Крім положень, які виконуються в мирний час, ця Конвенція застосовується в усіх випадках оголошеної війни чи будь-якого іншого збройного конфлікту, що може виникнути між двома чи більше Високими Договірними Сторонами, навіть якщо стан війни не визнаний однією з них. Конвенція також застосовується в усіх випадках часткової або повної окупації території Високої Договірної Сторони, навіть якщо цій окупації не чиниться жодний збройний опір".