Ілюстрація / REUTERS

Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж висловив думку, що ситуація в конфліктних регіонах України в 2019 році зміниться, якщо до влади в країні прийде нове керівництво.

"Тому 2019 може стати роком кардинальних змін в плані світу, стабілізації, повернути людей в Донецькій і Луганській областях та відновлення Донбасу. Пізніше - і повернення Криму", - сказав він під час чату на Главреді.

За словами Маломужа, другий сценарій розвитку подій – закріплення на Олімпі колишньої провладної верхівки.

Відео дня

"Другий сценарій ми отримаємо, якщо при владі залишаться ті ж люди, що є, або до влади прийдуть сили, які зацікавлені в продовженні конфлікту (це сили, орієнтовані на Росію або на кланові інтереси). В такому випадку конфлікт залишиться", - сказав аналітик.

Читайте такожМаломуж давши прогноз розвитку Росії після Путіна

Генерал-розвідник переконаний, що консервація конфлікту вигідна певним бізнес-групам, для яких військові дії становлять певний фінансовий інтерес.

"Росія, не отримавши переваг на фронті та Азовському морі, сподівається на зміну політичних еліт в Україні. Така сьогодні стратегія РФ, вона не передбачає нових наступальних операцій, але передбачає введення в керівництво України тих сил і осіб, які відстоювали проросійську позицію, відійшли від європейського і євроатлантичного вектора і вийшли на проросійський напрям", - зазначив він.

Військовий експерт додав, що Росія готується до різних сценаріїв розвитку подій в Україні в 2019 році. Однак у Кремлі сподіваються на маріонетковий уряд, який може прийти до влади після майбутніх виборів.

"Росія готується до різних сценаріїв, починаючи від найбільш радикальних (військові операції), локальні завоювання регіонів або напрямків, до економічних і політичних, які дозволяють вирішити проблему комплексно. Тобто, якщо Росія опанує Україну економічно і політично, їй не потрібна буде війна, вона і так досягне своєї мети", - підсумував спікер.