Експерт вважає, що воювати з українцями росіяни не хочуть / фото УНІАН

Широкомасштабна агресія Росії проти України неможлива, заявив російський політолог Дмитро Орєшкін.

Нова війна принесе дуже велику кількість витрат для путінської вертикалі влади, розповів він під час чату в "Главреді".

"Абсолютно очевидно, що за такого роду діями піде черговий цикл санкцій проти Росії. А санкції, всупереч усім пропагандистським крикам, дуже болісні. Також із зони бойових дій підуть труни в Росію. Це не зможе підтримати рейтинг жодної людини з влади, в тому числі Путіна", - наголосив Орєшкін.

Відео дня

Разом з тим він вважає, що воювати з українцями росіяни не хочуть: "Історія Криму цікава тим, що людям подобалося те, як це сталося: відтяпали у сусіда територію, без крапельки крові, тихо-мирно, що називається, обіграли. Це лестить самосвідомості. А воювати з українцями, серед яких ті ж росіяни – така ідея не буде популярною".

Експерт упевнений, що жодної серйозної війни з військовими операціями, з літаками й танками більше не буде.

"Хоча б тому, що Путін ніколи не робить того, чого від нього чекають. Наприклад, від нього не чекали, що він порушить Будапештський меморандум, а він взяв і відтяв Крим – ніхто до цього не був готовий. Крім нього самого. Він вважає, що це – велике везіння. І народонаселення теж так вважає. Хоча це питання не таке вже й однозначне. Я, наприклад, думаю, що це була велика невдача насправді. Але це інша розмова... Але з точки зору Путіна, він цей крок зробив ефективно – несподівано", - зазначив політолог.

Читайте такожРосія в три рази посилила розвідку на Донбасі та готується до наступу - Наєв

Він також звернув увагу на готовність України відповісти на російську агресію.

"Сьогодні Україна готова. У неї вже є потужна зброя. У неї зовсім інша армія. У 2014 році, напевно, чверть українських спецслужб орієнтувалася на Луб'янку. У Криму військові у 2014 році теж не розуміли, як діяти, тому що з Києва їм не давали чіткої команди, тобто місцеві в Криму не розуміли, що робити – воювати чи не воювати", - вважає він.

Орєшкін вважає, що "гаряча" війна завдасть Путіну смертельного удару, тому він її не почне.

"Крім того, "гаряча" війна проти України тепер буде вже означати прямий конфлікт із Заходом, в тому числі силовий. На це Путін не піде, тому що прекрасно розуміє різницю у вагових категоріях", - додав експерт.

Раніше директор Інституту трансформації суспільства, економіст і політолог Олег Соскін назвав головну умову припинення війни на Донбасі.