РФ збільшила угруповання військ на кордоні з Україною / УНІАН

Командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв розповів про ключові ознаки підготовки Росії до повномасштабної агресії проти України.

Про це йдеться в матеріалі Kyiv Post, зазначає прес-служба Генштабу ЗСУ у Facebook.

Серед цих ознак, за словами Наєва, – збільшення угруповання військ РФ поблизу кордону з Україною, в тому числі літаків, перекидання оперативних груп РФ на окупований Донбас, використання особливого типу супутникового зв’язку російськими генералами та збільшення збору розвідданих.

Відео дня

«По-перше, вони збільшили чисельність своїх військ у цьому районі. Наприклад, там, де на базах біля українсько-російського кордону було вісім батальйонних тактичних груп, зараз вони збільшили цей показник до 12 в районі моєї відповідальності», - заявив він.

«Вони також значно збільшили кількість літаків, готових діяти з аеродромів на їхній стороні кордону в Донецькій області», - додав Наєв.

За його словами, більш важливим свідченням було те, що «російські оперативні групи прибули до Донецької та Луганської областей, про що ми дізналися з перехоплень їх супутникового зв’язку».

Наєв зазначив, що також було виявлено особливий тип супутникового зв’язку, який використовують старші російські офіцери. Присутність російських генералів свідчить про важливі прийняті рішення та перегруповання військ — імовірно, в рамках підготовки до загального наступу.

Читайте такожБойовики на Донбасі обстріляли автомобіль ЗСУ, є загиблий і поранені

Він відзначив, що їхні можливості збору розвідувальних даних зросли в три рази: більше розвідувальних груп, радіоелектронних груп. Все це стандартні заходи, які проводяться при підготовці до наступу.

Також Наєв вважає, що ймовірність російської атаки збільшилася після випадку в листопаді минулого року в Керченській протоці, коли російські військово-морські судна напали на три українські кораблі, що намагалися перейти з Чорного моря до Азовського. Росіяни захопили українські судна, поранили трьох українських моряків і забрали в полон 24 члени екіпажів.

Наєв вважає, що агресія РФ в районі Керченської протоки є частиною російського плану взяти під свій контроль Азовське узбережжя України і створити наземний коридор на захід від території, яку Москва займає, через Маріуполь і далі до Криму. Він попереджає, що кремлівська пропаганда, яка стверджує, що Україна хоче використати хімічну зброю проти Донецька, спрямована на створення приводу для виправдання такого російського нападу.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

15 і 16 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив строки арешту для 21 українського військовополоненого моряка до 24 квітня, для трьох поранених моряків - до 26 квітня.

18 січня адвокати в повному обсязі оскаржили всі рішення про продовження арешту, всі скарги подано у встановлений російським законодавством триденний строк.