Александр Лукашенко / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ готовий посилити свою роль у врегулюванні конфлікту в Україні, якщо будуть досягнуті відповідні домовленості між лідерами Росії та України.

Про це він сказав в інтерв'ю турецькому інформаційному агентству "Анадолу", передає БелТА.

За його словами, білоруська сторона робить все можливе, щоб зробити свій внесок для досягнення миру на Донбасі.

Відео дня

Читайте такожПосол України у Мінську про військові навчання РФ та Білорусі: я не вірю росіянам (відео)

Він додав, що обговорив це зі спецпредставником ОБСЄ в тристоронньої контактній групі Мартіном Сайдік.

"Може бути, і не слід було з мого боку, але бачачи, як уповільнено йде цей процес, нікудишній процес, як не виконуються Мінські домовленості, які були досягнуті, я відверто висловився: якщо домовляться два президента - Росії та України, Путін і Порошенко - і будуть бачити посилення ролі Білорусі там (бо ми рідні, ми три сестри: Росія, Білорусь і Україна), то ми готові виконати цю роль", - заявив Лукашенко.

При цьому білоруський президент додав, що не буде нав'язуватися.

"Адже ми знаємо, як тільки я починаю щось говорити про Україну, про мене починають ноги витирати то в Росії, то в Україні", - поскаржився Лукашенко.

Він підкреслив, якщо Україна і РФ домовляться і виділять для Білорусі якусь роль у мирному процесі на Донбасі - то білоруси постараються її виконати.

За його словами, військовий конфлікт в Україні до сих пір створює небезпечний вплив на Білорусь.

"Дуже багато людей, які пересуваються через кордон зі зброєю, деякі білоруси поїхали і повоювали там, понюхали крові - це теж дуже небезпечна тенденція", - сказав Лукашенко.

При цьому він підкреслив, що через близьке сусідство, білоруський народ волею-неволею "залучений в цей конфлікт".

Президент Білорусі підкреслив, що "війна йде буквально за парканом", тому він робить все можливе для світу, зокрема, щоб забезпечити роботу Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Нагадаємо, минулого року президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що заради миру Білорусь готова включитися в конфлікт між Україною і Росією.

14 грудня 2018 року президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його пропозиції по контролю на російсько-українському кордоні і проведенню виборів на Донбасі не знайшли підтримки, зокрема, у президента України Петра Порошенка.

Згодом він пояснив, що Білорусь може взяти на себе відповідальність за забезпечення миру на сході України і супроводжувати "вибори" на Донбасі, якщо буде впевнений, що світові гравці не планують зробити Україну ареною для протистояння Росії.