У МинВОТ стверджують, що Кремль найближчим часом не планує масово роздавати паспорти РФ на Донбасі / YConsult.ru

Рішення Кремля про спрощений порядок видачі паспортів українцям окупованого Донбасу в короткостроковій перспективі буде використано Росією виключно як привід в інформаційній війні.

Читайте такожВійськовослужбовці так званих "ЛДНР" намагаються уникнути отримання паспортів РФ – розвідка

Як повідомляє «Главред», таку думку висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Відео дня

Посадовець вважає, що росЗМІ будуть створювати "картинку" з черг бажаючих отримати російські паспорти, яка буде використовуватися задля пропагандистської кампанії про те, як українці "рвуться в Росію".

"За моїми даними, на сьогодні масову роздачу паспортів Росія реально не планує. Крім того, ця послуга надається не безкоштовно. Близько 5-7 тисяч рублів", - розповів Тука.

Він також прокоментував версію про те, що роздачею паспортів РФ Кремль ділить мешканців ОРДЛО на сорти: "громадяни першого сорту" – місцеві чиновники та еліти з російськими паспортами і "громадяни другого сорту" – звичайні місцеві жителі з українськими паспортами та обмеженнями.

"Погоджуюся з такою точкою зору. Дійсно, за наявними у мене даними, паспорти будуть надаватися так званим "військовослужбовцям 1-2-го Армійських корпусів", надалі планується підключити місцевих чиновників, а цивільне населення за залишковим принципом і в далекій перспективі", - додав Тука.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. 27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки тих, які проживають на окупованих територіях Донбасу.

29 та 30 квітня у Ростовській області відкрилися два центру видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської та Донецької областей.