МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії невідкладно скасувати усі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України та усунути їх негативні наслідки.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві МЗС у зв’язку з черговим протиправним рішенням РФ, спрямованим на спрощення процедури набуття російського громадянства для окремих категорій громадян України.

Читайте такожПро що свідчить «путінська паспортизація»

Відео дня

«Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує черговий крок кремлівського режиму щодо розширення категорій громадян України, яким може бути надане російське громадянство в спрощеному порядку. Це є ще одним фактом грубого порушення з боку Російської Федерації норм міжнародного права і державного суверенітету України», - сказано у документі.

В МЗС наголошують, що всі правові акти російської влади щодо надання українцям російського громадянства є юридично нікчемними.

«Оприлюднений сьогодні указ президента Російської Федерації від 29 квітня 2019 року №187 «Стосовно окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку», як й усі попередні та можливі майбутні нормативно-правові акти РФ, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства у протиправний спосіб, були, є та будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною», - наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Читайте такожУ МінТОТ хочуть позбавляти українського громадянства за отримання російських паспортів

Також МЗС зауважили, що особливо цинічною є задекларована мета ухвалених російською стороною рішень – «захист прав і свобод людини і громадянина», оскільки права і свободи громадян України почали грубо порушуватися з початком російської збройної агресії та окупації Російською Федерацією частини суверенної території України – Автономної Республіки Крим і м. Севастополь, а також окремих районів Донецької та Луганської областей України.

«МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України та усунути їх негативні наслідки.

Україна залишає за собою право на вжиття ефективних заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів українських громадян відповідно до міжнародного права та законодавства України», - сказано у заяві.

Також наголошується, що українська сторона продовжить активну роботу з міжнародними партнерами над посиленням консолідованого санкційного тиску на кремлівський режим.

Читайте також"Створити видимість загрози": екс-депутат Держдуми розкрив мету путінської паспортизації ОРДЛО

«Закордонним дипломатичним установам України доручено невідкладно інформувати іноземні столиці про «паспортну агресію» Російської Федерації. Очікуємо від наших міжнародних партнерів посилення санкцій проти кремлівського режиму.

Відповідна нота протесту буде невідкладно вручена російському МЗС», - зазначається у заяві.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу.

Читайте такожМЗС України різко відреагувало на видачу російських паспортів жителям "ЛНР" та "ДНР"

29 і 30 квітня у Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської та Донецької областей.

Сьогодні, 1 травня, Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися та постійно проживали на території Криму й виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) та батьки.