Порошенко акцентував увагу на нарощенні морського компонента / фото president.gov.ua

Чинний глава держави Петро Порошенко анонсує посилення охорони кордону за рахунок будівництва 22 сучасних патрульних кораблів та закупівлі 24 легких патрульних вертольотів у поточному та наступних роках.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко заявив під час виступу з нагоди дня прикордонника в Головному центрі підготовки особового складу Держприкордонслужби в Черкасах.

Читайте такожВ ОРДО виник критичний дефіцит ліків у цивільних медзакладах попри їх надлишок у військових

Відео дня

Глава держави наголосив, що Держприкордонслужба виконує завдання не лише охорони, а й оборони державного кордону.

Порошенко акцентував увагу на нарощуванні морського компоненту – розгорнуто Регіональне управління Морської охорони, корабельно-катерний склад поповнено новим катером Морської охорони типу UMC-1000.

За його словами, у цьому році очікується укладання договорів на будівництво 22 сучасних кораблів патрульного класу, поставлено завдання щодо закупівлі вертольотів французького і українського виробництва, зокрема, в цьому та наступному році будуть закуплені 24 сучасних легких патрульних вертольоти.

«На сьогодні в країні реалізується 18 міжнародних проектів, які стосуються удосконалення охорони кордону, підготовки персоналу, логістики, медичного забезпечення, боротьби з корупцією тощо. Ми впевнено формуємо «нове європейське обличчя» прикордонної служби, забезпечуємо її здатність ефективно працювати за стандартами НАТО», - наголосив президент.

Також Порошенко вручив державні нагороди військовослужбовцям та співробітникам ДПСУ за значний особистий внесок у справу охорони державного кордону, захист суверенітету та територіальної цілісності України та з нагоди дня прикордонника.

Медаллю «За військову службу Україні» нагороджено, зокрема старшого прапорщика, старшого техніка – начальника групи автоматизованих систем управління відділення зв’язку відділу прикордонної служби «Ялта» Донецького прикордонного загону Донецько-Луганського регіонального управління ДПСУ Яну Адамовську.

Почесне звання «Заслужений працівник транспорту України» присвоєно генерал-майору, начальникові авіаційного управління – начальнику авіації Департаменту охорони державного кордону ДПСУ Миколі Тепану. Генерал-майор Тепан особисто здійснює організацію застосування авіації Держприкордонслужби в зоні проведення операції Об’єднаних сил. За період проведення АТО підрозділами авіації ДПС евакуйовані 317 поранених військовослужбовців, додали у прес-службі.