Розведення військ на Донбасі поблизу населеного пункту Золоте-4 Луганської області почалось 29 жовтня / фото УНІАН

У штабі операції Об’єднаних сил заявили, що процес розведення сил і засобів біля Золотого-4 на Луганщині триватиме до 30 днів, бо зокрема треба буде розібрати фортифікаційні споруди.

Про це в ефірі hromadske заявив Андрій Агєєв, начальник прес-центру операції Об’єднаних сил.

За його словами, відучора, 29 жовтня, коли розпочалося розведення, обстрілів на цій ділянці не зафіксовано.

Відео дня

«Людям переживати не потрібно, всі заходи, передбачені розведенням, ці 3 дні, все проходить під безпосереднім контролем, безпосереднім керівництвом представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ — як фізично вони за цим спостерігають, так і за допомогою технічних засобів, квадрокоптери, безпілотники», — сказав Агєєв.

Очікується, що війська відведуть за 3 доби, проте загалом процес розведення сил і засобів може тривати до 30 днів.

«Тому що після цього будуть розбирати позиції, розбирати фортифікаційні споруди, це досить таки тривалий процес», — резюмував керівник прес-центру.

Читайте такожУ штабі ООС пояснили, чому на Донбасі ввели "жовтий" режим

Напередодні у штабі операції Об'єднаних сил підтвердили, що розведення військ на Донбасі поблизу населеного пункту Золоте-4 Луганської області почалось 29 жовтня.

Глава Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко сподівається, що розведення військ на Донбасі, а саме поблизу населених пунктів Золоте і Петрівське відбудеться за 7-10 днів. За словами Пристайка, якщо не буде обстрілів і розведення відбудеться, це «відкриє шлях» до зустрічі «нормандської четвірки».

1 жовтня 2019-го на переговорах у Мінську домовились розвести сили біля Петрівського та Золотого, того ж дня українська сторона погодилась формулу Штайнмаєра. Після розведення має бути узгоджена дата зустрічі лідерів «нормандської четвірки», заявили в Кремлі.

В українському Міноборони повідомили, що ЗСУ технічно готові до розведення військ у Петрівському та Золотому.

В ОБСЄ заявили, що розведення має початися 7 жовтня, однак цього не сталося: кількома днями раніше бойовики обстрілювали ділянку розведення сил біля цих населених пунктів.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що для початку процесу розведення тиша повинна протриматися щонайменше 7 днів.