Представник президента України в Автономній Республіці Крим, голова робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи Антон Кориневич заявив, що амністія не може бути застосована до тих, хто вчинив воєнні злочини, злочини проти людності і серйозні порушення прав людини.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на засіданні круглого столу в Києві.

Читайте такожЛише 14,6% українців підтримують надання "ДНР" і "ЛНР" особливого статусу - опитування

Відео дня

«Питання амністії важливе, і так чи інакше воно постане, але ми в робочій групі розуміємо, що ми про амністію не можемо говорити, коли ми говоримо про вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності, коли ми говоримо про інші серйозні порушення прав людини. Ні амністія, ні помилування, ні інші процедури в таких випадках застосовуватись не можуть», - наголосив Кориневич.

Щодо в цілому відповідальності осіб, які співпрацювали з незаконними збройними формуваннями або з окупаційною адміністрацією на Донбасі, за словами Кориневича, це питання є більш комплексним. «Це питання декількох нормативно-правових актів, які повинні бути прийняті на виконання цих положень. Ми готові з цим працювати», - сказав він.

«Амністія не 100%, ті, хто здійснювали серйозні злочини, безумовно, не можуть бути амністовані. Це те, від чого ми маємо відштовхуватися, і те, що ми повинні враховувати», - підкреслив Кориневич.

Він зауважив, що є люди, які так чи інакше живуть на тимчасово окупованій території, працюють там, і вони не мають прямого відношення до окупаційної адміністрації та незаконних збройних формувань. «Вочевидь, питання про їхню відповідальність ми ставити не можемо і не будемо, а є люди, які очолюють якісь «органи», які вчиняли діяльність на шкоду територіальній цілісності та суверенітету України. Це вже інше питання», - наголосив він.

«Ті особи, які є злочинцями, які вчиняли дії на шкоду Україні, які у 2014 році піднімали ці всі процеси на різних наших територіях, ми повинні так чи інакше піднімати питання про притягнення їх до відповідальності», - резюмував Кориневич.