Боовики активізували "паспортизацію" на Донбасі / Фото: amurburg.ru

Прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом примусової «паспортизації» громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області.

Про це повідомили у прес-службі відомства.

«Управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, прокуратури Луганської області розпочало кримінальне провадження щодо здійснення представниками окупаційної адміністрації Російської Федерації примусової «паспортизації» громадян України», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Прокуратура вказані дії кваліфікувала як порушення законів та звичаїв війни. Зазначається, що, відповідно до матеріалів Служби безпеки України, перші особи адміністрації «ЛНР», що контролюється Російською Федерацією, проводять насильницьку політику щодо примусового отримання громадянами України на тимчасово окупованій території Луганської області так званих паспортів громадянина «ЛНР».

Читайте такожЗаочний вирок: на Донеччині до 8 років позбавлення волі засудили суддю "ДНР"

«Вказані дії носять саме примусовий характер та, всупереч вимогам ст. 52 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 та ст. 75 Додаткового протоколу від 08.06.1977 (Протокол І), ведуть до порушення конституційних прав та свобод громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області», - наголошується у відомстві.

За попередніми даними Офісу генпрокурора, паспорти «ЛНР», ймовірно, отримали понад 200 тис осіб.

Як повідомляв УНІАН, за даними прес-центр штабу операції Об’єднаних сил, за відмову отримувати «паспорти» так званих «ДНР» та «ЛНР» людям на окупованих територіях знижують або не виплачують заробітну плату.

Сьогодні у Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили про активізацію російсько-окупаційним командуванням заходів з примусової паспортизації особового складу першого (Донецьк) та другого (Луганськ) армійських корпусів.