Пристайко дав пояснення атаці окупантів 18 лютого / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що спроба прориву російських окупантів 18 лютого через лінію розмежування на Луганщині була спробою зірвати переговори щодо наступного обміну заручниками.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко повідомив журналістам.

За його словами, остання провокація на Донбасі, коли окупанти намагалися 18 лютого прорватися через лінію розмежування, була спрямована на зрив домовленостей, які реалізуються після зустрічі лідерів країн "нормандського формату".

Відео дня

Читайте такожРосійські окупанти взялися за старе – обстрілюють ЗСУ з житлових кварталів в ОРДЛО

"Зараз найбільша домовленість, яку ми очікуємо і над якою ми працюємо, - це масовий обмін людей. Це дуже складна, дуже чутлива тема, яку легко зірвати проведенням якоїсь такої операції, в результаті якої гинуть люди, як це сталося (на Луганщині)", - сказав Пристайко.

"Проста і доволі примітивна провокація з вбивством нашого солдата на думку її організаторів, може призвести до зриву цього процесу. Ми тримаємося до цього часу, маючи більш високу мету", - зауважив глава МЗС.

Він уточнив, що провокація на Донбасі була вчинена з боку Російської Федерації і тих військ і найманців, яких підтримує, фінансує, озброює і навчає Росія.

Також він нагадав, що близько 500 людей на Донбасі вважаються зниклими безвісти.

"Це проблема дуже серйозна, і саме тому ми вимагаємо, щоб на окуповану територію був допущений Червоний Хрест, який має перевірити - хто з цих людей дійсно перебуває за гратами, а хто, на превеликий жаль, вже ніколи не зможе повернутися до своїх родин", - зазначив Пристайко.

Він додав, що Україна хоче звільнити тих, хто перебуває на території окупованого Донбасу, Криму і у в'язницях РФ.

Глава МЗС повідомив, що президент України Володимир Зеленський не комунікував з президентом Росії Володимиром Путіним після цієї провокації, але до неї у них була телефонна розмова.

При цьому його запитали, чи загалом Україна комунікувала з Росією після цієї провокації.

"Україна не тільки з Росією комунікувала, Україна комунікувала всюди. Я щойно повернувся з Нью-Йорка, де я зустрівся з генеральним секретарем ООН... з великою кількістю наших колег. В кожному разі ми повідомляли, що сталося, чому це відбувається, показуємо щоразу кожну провокацію, яка відбувається. Доводимо, якщо провокації будуть відбуватися - то сам мирний процес під загрозою", - підкреслив Пристайко.

Також глава МЗС уточнив, що зі своїм російським колегою Сергією Лавровим зустрічі не проводив.

Як повідомляв УНІАН, 18 лютого зранку збройні формування Російської Федерації атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний. Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій та здійснили спробу просування через лінію розмежування.

Внаслідок бою один український військовослужбовець загинув, ще 5 дістали поранення.

Водночас було знищено чотирьох окупантів, шістьох поранено.

Начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що російсько-окупаційні війська хотіли захопити спостережні пункти ЗСУ у зв'язку з п’ятими роковинами боїв за Дебальцеве.

Розведення сил української армії та окупаційних військ в районі Станиці Луганської відбулось у червні 2019 року, поблизу Золотого - наприкінці жовтня, в районі Богданівки і Петрівського – у листопаді.

Лідери країн «нормандського формату» під час зустрічі 9 грудня 2019 року в Парижі підтримали домовленість в рамках Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів ще у трьох місцях. Попередньо узгоджено, що розведення має відбутись до кінця березня 2020 року.