Ілюстрація / REUTERS

Російські окупанти влаштували нахабну атаку на позиції сил ООС в районі зони розведення «Золоте» через бажання відбити тактично важливу позицію, яку українські військові взяли під контроль у січні і назвали «Баня».

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив колишній військовий розвідник, співробітник фонду "Повернись живим" Андрій Римарук.

Читайте такожЕксперт пояснив, навіщо Росія пішла на нове загострення на Донбасі

Відео дня

Він зазначив, що цей спостережний пункт досить важливий, адже він дозволяє бачити позиції окупантів і звідки вони здійснюють регулярний вогонь

«На початку січня всі пам’ятають чергове загострення, втрати і кількість поранених навколо зони розведення «Золоте». Насправді в декількох кілометрах північніше, наші хлопці наважились зайняти невеличку ділянку в сірій зоні. Звісно, ворог на це не міг закрити очі і намагався любими методами не дозволити цього, але ЗСУ кращі, досягли своєї мети, назвавши нову позицію – «Баня»!!! Так, цей клаптик землі для нас був досить важливий, тому що до цього ми не бачили позиції ворога і звідки він веде регулярний вогонь в нашому напрямку. З моменту закріплення, росіяни вже не так часто стріляли, а всі їх намагання швидко подавлялись. Саме цей спостережник став кісткою в горлі росіян, які певно довгий час готувались ним заволодіти, що й сталось сьогодні зранку», – розповів Римарук.

За його словами, після інтенсивної артпідготовки, вже під час якої у ЗСУ були поранені, окупанти двома групами, приблизно по 10 чоловік, почали штурмувати «Баню». Тоді було прийняти рішення нанести удар у відповідь.

«Хлопці вимушені були покинути позицію, тому викликали вогонь на себе і по позиціях ворога, відстань до яких всього 150-200 метрів (про радіус розльоту осколків 152мм погугліть). Наваляли у відповідь знатно, був запрошений режим припинення вогню. Нажаль, один боєць загинув, його не встигли витягнути з полю бою. Зараз на ділянці повна тиша і працюють представники СЦКК. Якщо все буде добре, на завтра намічений обмін загиблими. Звертаю увагу, що ворог поніс більші втрати завдяки оперативним рішенням і тій кількості снарядів, яка полетіла в бік ворога. Короткий підсумок – не розводьте хайп, не критикуйте і не заважайте військовим шостий рік поспіль робити свою справу. Допомагайте армії і буде вам добро», – додав екс-розвідник.

При цьому він не уточнив, чи повернулись військові на спостережний пункт «Баня» після завершення бою.

Як повідомляв УНІАН, зранку російські збройні формування атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний на Луганщині. Окупанти застосовували ствольну артилерію калібрів 152 мм та 122 мм, міномети 120 мм, великокаліберні кулемети, танки і гранатомети різних систем.

Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій та здійснили спробу просування через лінію розмежування.

Внаслідок бою один військовослужбовець ЗСУ загинув, ще троє отримали поранення і двоє контузію.

Начальник Генерального штабу ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що російсько-окупаційні війська сьогодні хотіли захопити спостережні пункти Збройних сил України у зв'язку з п’ятими роковинами боїв за Дебальцеве.